На гала церемония във Варшава, Полша кметът Здравко Димитров представи Пловдив и модела, с който украинските бежанци получават подкрепа, бягайки от войната. Церемонията се организира от Института за иновации в политиката на Европа. Заедно с кмета участие взеха и заместник-кметът Стефан Стоянов и двигателят на каузата за бежанците Наталия Елис.

Община Пловдив кандидатства с проекта за Временния бежански център „Втори дом“, който я нареди сред финалистите в тазгодишните награди на Института, категория социална кохезия. Пловдив е единственият град от България и Централна и Източна Европа, който попадна сред 80-те финалисти в 8 категории. В тежката конкуренция се включиха проекти от Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Испания и др.

Изключителният модел за интеграция, наложен последната година получи висока оценка и на панелните сесии през деня, а на гала церемонията и специалното внимание на Управителния съвет на Института. Градоначалникът беше поздравен лично от основателя на института Рони Зукерман.

banner

„Горд съм, че местната общност и бизнеса проявиха толкова голяма съпричастност още самото начало и до днес продължават да са активни и помагат за интеграцията на украинците в Пловдив“, сподели Здравко Димитров.

Във вчерашния ден Стефан Стоянов и Наталия Елис проведоха и поредица от срещи с представители на Института за иновации и с другите финалисти. За международното признание на проекта Елис каза: „Този проект е успешен, заради много доброто партньорство с общината и ежедневната подкрепа от нейна страна“.

Преди броени дни врати отвори и третият поред център за деца на украински бежанци в Пловдив, а преди него, благодарение на решение на Общинския съвет в града, бяха предоставени на фондацията на Наталия – „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ и още два, които работят ежедневно. Към момента в образователната система на Пловдив има близо 390 украински деца, а по неофициални данни над 10 хил. са украинците, които живеят на територията на областта.

„Украинските бежанци се превърнаха в активен участник в местната икономика и предприятията имат вече цели екипи с украинци. Бизнесът е доволен от тях, защото имат и силна мотивация за работа“, заяви Стефан Стоянов.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!