През последните 30 години броят на медицинските сестри в страната е намалял почти два пъти – от 53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021г. За разлика от лекарите, при които се наблюдава увеличение – от 28 497 през 1990 г. до 29 604 през 2021г. при непрекъснато намаляващо население. Това заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

“По осигуреност с медицински сестри Област Благоевград се нарежда на 9-то място от 28-те области като възрастова структура и е добра спрямо средната за страната. В Област Благоевград се наблюдава тенденция към застаряване на медицинските специалисти, но областта не е от тези, в които застаряването е най-силно изразено. Относителният дял на младите лекари до 35 години в Област Благоевград е 10,1%, докато лекарите над 65 години са 23,2%, при средно за страната 18,6%”, добави Меджидиев.

Той посочи, че през последните 10 години съществено се увеличава броят и относителният дял на младите лекари до 35г. “През 2014г. относителният дял на младите лекари работещи в страната е бил 8%, а през 2021г. е 16,7%”, уточни служебният министър на здравеопазването. Меджидиев каза, че “през последните 3 години броят на завършилите студенти по медицина – български граждани е около 800 човека годишно”, посочи Меджидиев.

banner

“Човешките ресурси са не само най-важният елемент на ресурсите в здравеопазването, но и най-бавно осигуряващият се и най-трудният за регулиране и управление. Като основен проблем пред човешките ресурси от години се очертават недостатъчният брой медицински сестри, небалансираното териториално разпределение на лекарите и др.”, каза още служебният министър на здравеопазването.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!