На втория ден след Великден православната църква отбелязва Светли вторник.

Съгласно поверието, на този ден се отдава почит на Божията майка Света Богородица. Плачейки, тя остава край празния гроб на Спасителя с единственото желание да разбере къде са отнесли нейния Учител.

С тези събития се свързват и събития, които са се случили след Христовото възкресение – явяването на възкръсналия Христос на учениците и четиридесетдневното му общуване с тях на земята, преди да се възнесе на небето.

banner

В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!