Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза в интервю за bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

“Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират”, коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от извялението на говорител на ЕК, че “търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност”.

banner

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

“Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, пазарните методи се нарушават”, уточни земеделският министър.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!