Новата филмова история „Лука“ ще е част от 18-ото издание на София филм фест в Пловдив. Специален гост на прожекцията ще е уникалната Джералдин Чаплин, която играе във филма, както и режисьорката Джесика Удуърт („Белгийският крал“, „Босият император“).

Прожекцията е на 28 март от 18:30 часа. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда режиьорката Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е именно Джералдин Чаплин.

Откриващият филм е „Изкуството да падаш“ на 17 март от 18:00 часа. Режисьор е Орлин Милчев, удостоен с наградата за дебют на 40-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“. Историята проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори, която живее само с грижовния си дядо и с артистичната си, но алкохолно зависима майка. За среща с пловдивската публика пристигат режисьорът Орлин Милчев и актрисата в главната роля Елена Замяркова.

banner

Пловдивчани ще могат да видят и един от най-обсъжданите филми в последните месеци – „Тар“ с Кейт Бланшет. Филмът е сред фаворитите за Оскар за „Най-добър филм“, като има и 5 други номинации. Във фокуса на историята е световно известният диригент Лидия Тар. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество. Прожекцията е на 19 март от 18 часа.

Пловдивската публика ще има шанса гледа и носителя на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“ на носителката на Оскар за „Citizenfour“ Лора Пойтрас. Номинираният за Оскар в категория най-добър документален филм е портрет на Нанси Голдин. Тя е фотограф и активист, която започва кампания срещу фармацевтична компания, чиито продукти развиват зависимост. Прожекцията е на 18 март, събота, от 17:00 часа.

Наградата на публиката LUX, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА, за поредна година представя номинираните за 2023 година заглавия в цяла Европа. В Пловдив ще пристигнат две от заглавията с безплатни прожекции – на 27 март от 20:45 часа е „Близо“ на Лукас Донт, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят, и на 20 март от 18:30 „Алкарас“ на Карла Симон – носител на „Златна мечка“ от Берлинаре 2022.

В рамките на София филм фест в Пловдив ще имаме шанса да гледаме и първия документален филм на носителя на Оскар и „Златна палма“ немски режисьор Фолкер Шльондорф. „Повелителят на горите“ е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood.

На фестивалния екран ще видим и още нови български заглавия. Сред тях е пълнометражният игрален дебют на майстора-документалист Тонислав Христов – „Добрият шофьор“. Прожекцията е на 26 март от 18 часа. Във филма участват Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Слава Дойчева и др., като част от екипа ще пристигне в Пловдив за среща с публиката.

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Фестивалът ще се проведе между 17 март и 2 април. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!