Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини, които могат да доведат до нанасянето на този побой. Една от възможните причини и за която сме предоставили достатъчно документи в прокуратурата са тези малко над 48 млн. лева, платени авансово за този лот на АМ “Хемус” – така служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира в студиото на “Още от деня” ареста на строителния предприемач Велико Желев.

“В края на декември м.г. ГДБОП представи цялата информация по този случай с авансово платените суми за лота от АМ “Хемус” на дружеството на въпросния бизнесмен. Те са внесени в прокуратурата, намират се там и въпрос на елементарна грижа е, когато има подобен род събития от това, което видяхме – то е квалифицирано като принуда, да се потърси причината за упражняването на тази принуда. Нормално е да се изследва дали тази принуда дали няма някаква връзка с другото производство”, обясни вътрешният министър.

Според него се прави разследване за пране на пари, за злоупотреби с ДДС – тези авансово платени пари, тяхното движение се проследява, защото съмнението е, че с тях е постъпено по определен начин. Те не са предназначени да послужат за изграждане на автомагистрала, а са предназначени за друг тип разплащания.

banner

“Тук идва задачата на прокуратурата след като ни е възложила задачи и ние сме ги изпълнили, събрали сме необходимите материали и сме ги внесли, да се произнесе и да огласи какво намира в тези материали”, уточни Демерджиев.

По думите му, арестът от миналата вечер беше изцяло акция на МВР. Очаква да се разбере защо 2 месеца материалите отлежават в прокуратурата.

Демерджиев каза още, че ако не получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, то няма да е заради работата на разследващите, а заради това, че ни чу Народното събрание.

По отношение на проведените днес акции срещу изборната търговия, вътрешният министър каза, че очаква те да зачестяват и да се увеличават. До момента има образувани 12 производства, по които се работи. По думите му, с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха желаещите да изкривят вота, но МВР следи много внимателно тези процеси.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!