Европейските цени на газа се повишават на фона на очакванията за по-голямо търсене от производителите на електроенергия, след като неотдавнашния ценови спад подобри рентабилността на синьото гориво в сравнение с въглищата.

През последните няколко дни референтните фючърси на нидерландския газ хъб TTF се колебаеха близо до 50 евро за мегаватчас, като във вторник (21-ви февруари) те паднаха за кратко до 47,70 евро/MWh – най-ниско ценово ниво от края на август 2021 г.

По време на търговията в сряда те се върнаха над 50 евро за мегаватчас, след като от началото на годината цените се сринаха с около 35%. Заедно с нарастващите цени на въглеродните емисии, които вчера преодоляха за пръв път прага от 100 евро за тон, това може да ограничи все по-голямата зависимост от въглищата при производство на електроенергия, но също така да предотврати по-нататъшното поевтиняване на газа.

banner

Миналата година производството на енергия от въглища в Европа се е увеличило с около 1,5% спрямо 2021 г., слагайки край на стабилния спад в нивата на използване на въглища, според данни на Eurasia Group, цитирани от агенция Блумбърг. Това се дължеше главно на скока в цените на газа, след като Русия спря доставките.

Не всички страни в Европа все още използват значителни количества въглища, но за тези, които използват – като Германия и Нидерландия – преминаването към газ става все по-вероятно, посочи Фабиан Ронинген, старши анализатор за енергийните и изследванията за възобновяеми източници в норвежкия консултант Rystad Energy AS.

“Ситуацията, която видяхме през последните няколко седмици, беше най-близката конкуренция между въглища и газ от много дълго време насам“, отбеляза той. Остава да се види дали увеличаването на производството на газ ще изпревари нарастването на използването на въглища този месец, добави той.

С напредването на рестартирането на американския терминал за износ на втечнен природен газ Freeport в Тексас, Европа изглежда вероятно ще се радва на стабилно снабдяване с LNG. Операторът на терминала получи регулаторно одобрение да започне отново търговски операции след експлозията в края на лятото на 2022 г., но все пак ще отнеме “няколко седмици”, за да увеличи производството, посочиха от Freeport LNG, предава БНР.

Междувременно доставките на газ по руски тръбопроводи през Украйна също се възстановиха до нивата, наблюдавани по-рано тази година.

Засега няма значими признаци потреблението на газ да се повишава. Европейският съюз намали търсенето на газ тази зима с почти една пета, надминавайки доброволното целево ниво от 15%, която беше поставено от ЕК, за да се помогне на Европа да оцелее през отоплителния сезон с много по-малки руски доставки.

Към 16.30 часа българско време газовите TTF фючърси поскъпват с 3,85% към 50,40 евро за мегаватчас, като в същото време цените на електроенергията в Германия за следващия месец се увеличиха с 2%, докато тези във Франция – с 2,3%.

Европейските въглеродни фючърси пък поевтиняха слабо, след като във вторник се повишиха до рекордно ниво над психологическия праг от 100 евро за метричен тон. Подобряването на икономическите перспективи и очакванията за възстановяване на промишленото производство в ЕС повиши цената на разрешителните за замърсяване.

Геополитическата несигурност обаче остава и “необходимостта от фундаментална промяна на енергийния микс на Европа ще поддържа цените на енергията в региона доста над историческите нива“, смятат от European Energy Monitor на кредитната агенция Moody’s. “Въпреки че цените на газа в краткосрочен план паднаха рязко и сега се върнаха там, където бяха преди нахлуването на Русия в Украйна, очакваме цените на енергията да останат нестабилни и над историческите нива”.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!