Destiny

Фен на Ботев контрира Каролев за "Колежа"

Фенът на Ботев Рашко Стоянов, който е юрист по професия, поиска да изрази своята позиция за стадион "Христо Ботев" и по- точно по казуса с развалянето на концесията и учредяване на ново публично- частно дружество между община Пловдив и Георги Самуиолов. Той е възмутен от изказването на икономиста Владимир Каролев, който също се изказа по темата.

PlovdivNews.bg публикува позицията на Рашко Стоянов без редакторска намеса:

Останах много изненадан, когато разбрах, че уважаваният икономист Владимир  Каролев, потърсен за коментар от една от най-четените медии в България – сайта abcnews.bg, е изказал мнение по темата за довършването на стадион Христо Ботев. Оставям настрана въпросите: „Кой и защо е дал публична изява  на г-н Каролев по темата?”, „Кой и защо го е запознал с проблемите на клуба и намеренията на неговия мажоритарен собственик?” и „Откъде черпи опита си по отношение на публично-частните партньорства?”, но няма как да не повдигна въпроса на който никъде в неговото изказване не видях отговор: „Как ще бъдат защитени интересите на клуба, в случай, че същият не е собственик или концесионер на собствения си стадион?” Не видях отговор на този въпрос, защото отговорът, ако бъде даден честно, ще бъде: „Няма как да бъде защитен интересът на клуба.” и този отговор няма да се хареса на феновете на най-стария клуб в България. 

В проекта за реконструкция на Колежа са заложени две взаимосвързани неща – изграждане на модерен стадион и изграждане на търговски площи. Това е така по две причини – първата е за да може клубът да играе мачовете си на стадион, отговарящ на всички европейски изисквания, а втората е за да може клубът да осигурява средства за издръжката си, посредством експлоатацията на съоръжението и прилежащите към него търговски площи. Наличието на модерен европейски стадион с прилежащи към него търговски площи ще направи ПФК Ботев АД привлекателно място за инвестиции и ще осигури на клуба безоблачно бъдеще в следващите 30 години/какъвто е срокът на концесията/, а и след това, защото е безумно да се мисли, че след изтичане срока на концесията, Община Пловдив ще предостави стопанисването на стадиона на лице, различно от футболния клуб. Именно поради тази причина отделянето на концесията на стадиона от клуба е решение, неприемливо за всеки, който  милее за благото на любимия ни клуб.

Няма юридическа конструкция, която да защити интересите на „ПФК Ботев” АД и на неговите фенове, в случай, че стадионът и земята под него бъдат дадени на частен инвеститор. Интересите на клубът са не да ползва безплатно един стадион, а да черпи ползи от управлението и стопанисването на този стадион. Нещата не се променят, дори и да приемем, че частният инвеститор в стадиона ще бъде мажоритарният собственик на клуба. Не съществуват и няма как да бъдат оформени каквито и да е било гаранции, че след учредяването на публично-частното партньорство с Община Пловдив и изграждането на стадиона, този частен инвеститор ще има интерес и ще продължи да инвестира в клуба за да развива футболния проект. 

Интересът на феновете на Ботев е да има стабилен футболен клуб, а ако, да не дава Господ, клубът фалира, то да има здрава основа върху която да стъпи. Именно тази здрава основа е стадион Христо Ботев – изконният дом на Ботев Пловдив и неговите фенове. Затова и Община Пловдив трябва да подходи отговорно по темата и да не допусне преминаването на стадиона в  частно дружество, различно от „ПФК Ботев” АД. 

P.S. Не претендирам да съм на нивото на Владимир Каролев, нито на нивото на следващите  знайни и незнайни капацитети, които ще се изкажат по темата, но претендирам едно – обичам Ботев Пловдив повече от тях и компромиси със съвестта си по темата за неговото бъдеще няма да направя. Не се вслушаха в гласа ми през 2013 г., когато единствен се обявих против събарянето на целия стадион, а и аз може би не бях достатъчно настоятелен, но вече имам обица на ухото.

 

Banner 468 x 60 px