Няма още нищо финализирано в преговорите за коалиция между „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) за явяване на предсрочния вот, заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Целта в момента е, посочи той, в рамките на преговорите по най-прагматичен начин да видим възможно ли е да направим конструкция, която да отговори на въпроса как ще се управлява страната, как ще се реформира. Дали ще продължим ситуацията, в която политическите сили в парламента колективно отказват да носят отговорност за управлението и оставят това на президента, а на него „тази работа му харесва и си дава мандатите на себе си“, коментира Иванов. Той подчерта, че трябва да излезем от това положение. Ние ще търсим оптималния вариант да дадем отговор на този въпрос и да формираме предизборни, следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива, опция на българските граждани да гласуват за управление и то не какво да е, а демократично, реформаторско, заяви Иванов. Оттам нататък водим преговори с ПП и в тях ще установим кои са най-добрите опции с оглед решаването на тези задачи, разясни той.

Определени неща трябва да се решат преди предизборната кампания, по време на нея се правят анонси, на база на които се търсят следизборни резултати в парламента, обясни съпредседателят на ДБ. Т.е. на този етап ще видим как ще се структурират нашите отношения с ПП като политическата сила, с която имаме най-голяма стратегическа близост от гледна точка на възможността в страната да има промени, обобщи той.

banner

Надявам се, че политиците, избирателите ще разберем, че страната не може да продължи да пребивава в състояние на неуправляемост и „възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим“, коментира още Христо Иванов.

За ДБ най-важният политически лакмус ще бъде процедурата, която урежда контрола над главния прокурор. Защото фундаменталният въпрос на политическото разделение е именно този въпрос – да се носи от главния прокурор отговорност пред истински неутрални органи, смята съпредседателят на ДБ.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space