Депутатите ще разгледат доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, и проект на решение по доклада. Това предвижда точка трета от програмата за работа на парламента.

В края на ноември миналата година със 197 гласа “за”, без “против” и “въздържал се”, Народното събрание създаде временната комисия. Тя е от 14 народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като бе предвидено комисията да работи един месец и да изготви доклад какви факти и обстоятелства е установила.

Тогава дебатът в пленарната зала продължи три часа. От „Продължаваме Промяната“ упрекнаха ГЕРБ-СДС, че отклоняват вниманието от съществения проблем – ще бъде ли съставено правителство с първия мандат. От ГЕРБ-СДС пък цитираха служебния министър на енергетиката и заявиха, че меморандумът не е прекратен.

banner

Днес програмата за работа на народните представители предвижда и обсъждане на законопроекти за ратифициране – на Споразумението за финансов принос между Република България и Европейския съюз по отношение на Раздел „Държава членка“ по програма InvestEU, както и на Спогодбата за въздушни съобщения между правителството на Република България и правителството на Кралство Саудитска Арабия, подписана на 27 октомври 2022 г. в Рияд, Кралство Саудитска Арабия.

В дневния ред на народните представители е също доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 г.

Депутатите ще обсъдят и доклад за дейността на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!