Швеция поема от днес председателството на Съвета на ЕС от Чехия, съобщи ДПА. Това дава на скандинавската страна ключова лидерска и посредническа роля в Брюксел през следващите шест месеца. “Швеция поема председателството в момент, когато Съюзът е изправен пред исторически предизвикателства”, заяви премиерът Улф Кристершон в средата на декември. В изявление на уебсайта си той посочва войната в Украйна, битката с климатичните промени и европейската конкурентоспособност като ключови въпроси, които трябва да бъдат решени.

Приоритетите, върху които Стокхолм ще се съсредоточи, са “по-зелена, по-безопасна и по-свободна Европа”.

Кристершон и неговият кабинет все още са относително непознати лица на европейската сцена. Консервативното правителство управлява само от два месеца и половина. То замени кабинета на социалдемократката Магдалена Андершон. Кристершон е първият ръководител на шведско правителство, който работи в тясно сътрудничество с дясната популистка партия “Шведски демократи”.

banner

Популистите не са в правителството, но като втора по големина парламентарна група с повече места от Умерената коалиционна партия на Кристершон имат голямо влияние в Стокхолм. Въпреки евроекептицизма на тази подкрепяща кабинета партия шведската министърка по въпросите на ЕС Йесика Росвал уверява, че делата на Евросъюза ще са сред основните приоритети на правителството ѝ.

Двадесет и седемте държави членки поемат председателството на Съвета на ЕС на ротационен принцип за шест месеца.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!