Испански съд оправда бразилската звезда Неймар от обвинения в корупция, свързани с трансфера му в Барселона от Сантос през 2013 г. Съдиите взеха решение да оправдаят деветимата подсъдими, които бяха съдени по процеса, включително Барселона, бившите президенти на каталунците Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, Сантос и бащата на Неймар, се казва в изявление на съда.

Делото срещу Неймар започна в средата на октомври в Барселона, месец преди началото на Световното първенство в Катар. Прокурорите първоначално искаха двугодишна присъда затвор и 10 милиона евро глоба за звездата, но изненадващо снеха обвиненията в корупция и измама срещу всички обвинени в края на октомври.

Бразилската спортна инвестиционна фирма DIS, която притежаваше 40% от спортните права на Неймар, когато той бе в Сантос, заведе дело през 2015, твърдейки, че е била измамена по време на трансфера на играча в Барселона. Според фирмата Неймар, Барса и бразилският клуб се уговорили да покрият истинската цена на трансфера му – следователно, ги измамили за пълноценния дял от трансфера на футболиста. DIS оспорвала още, че не е била информирана за съществуването на ексклузивен контракт през 2011 между Неймар и Барселона.

banner

Но испанските прокурори, които първоначално споделяли виждането на DIS, по-късно заявиха, че обвиненията на фирмата не са базирани на „доказателства“. Те заключиха, че случаят е по-скоро проблем за гражданско, а не за криминално правосъдие. Въпреки че прокурорите свалиха обвиненията си, случаят продължи, защото съдът обмисляше и отделно обвинение, подадено от DIS, тъй като това е позволено според испанските закони. Фирмата искаше да възстанови 35 млн. евро, които твърдеше, че не е получила покрай трансфера, припомня Nova.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space