Намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантите да остане в сила и през 2023 г., предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с внесени в парламента предложения между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС, пише “Труд”.

Предложението на депутатите е, както и досега, намалената ставка да важи и за доставки по домовете, но за вино, бира и спиртни напитки данъкът да остане 20 на сто.

По-ниският ДДС в размер на 9% да остане още една година и за туристическите услуги и за автобусните екскурзии, организирани от туропертори, предлагат още депутатите. Да бъде удължен с една година и срокът на действие на намалената ставка на ДДС от 9 на сто за храни за бебета или за малки деца, за бебешки памперси и за спортни съоръжения, искат от ГЕРБ-СДС. Според сегашните текстове на закона за всички тези стоки и услуги намаленият данък важи до края на 2022 г. и от 1 януари, ако не бъде прието предложението на депутатите, ставката ще стане в обичайния си размер от 20 на сто.

banner

Целта на предложението е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подпомогнат семействата при отглеждането на малки деца в условията на непрекъснато повишаваща се инфлация, както и на безпрецедентно поскъпване на енергийните източници и горива, което може да доведе до невиждани по мащаб фалити в тези сектори на икономиката, гласят мотивите на депутатите.

Според вносителите в условията на криза държавата трябва да подпомага бизнеса, като прилаганата до този момент намалена данъчна ставка се оказва по-добрият вариант в сравнение с пряко субсидиране, което може да бъде по-несигурно и непостоянно решение за засегнатите фирми.

Прилагането на намалена данъчна ставка води до стимулиране на потреблението на стоки и услуги и до ограничаване изтичането на пари към сивата икономика, посочват депутатите в мотивите си. Чрез прилагането на намалената ставка се постига бързо изсветляване на съответните икономически сектори, като в същото време се намаляват нивата на безработица сред най-ниско квалифицираното младо население на страната.

Освен това намалената данъчна ставка допринася за трайно задържане на цените в туризъма и ресторантьорството в условията на несигурност и нестабилност, породени първоначално от пандемията, а към настоящия момент от високата инфлация и непрекъснато повишаващи се разходи за суровини, материали и оборудване, гласят мотивите.

Прилагането на намалена ставка от 9% при използване на спортни съоръжения ще продължи да стимулира спортната активност, която е пряко свързана с укрепване здравето на хората, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС.

Спортните дейности ще продължат да бъдат по-достъпни за гражданите. Намаляването на ДДС върху таксите, които се плащат при ползване на фитнеси и групови спортни занимания е в съответствие с държавната политика за превенция на здравето на гражданите, пише в мотивите на вносителите.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!