Засега няма никакви индикации, че инцидентът в Полша е резултат от нарочно нападение. Няма индикации, че Русия подготвя нападателни действия срещу НАТО. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на Пакта заради експлозията в Полша, при която загинаха двама души.\

Според Столтенберг двата взрива са станали по време на масирана вълна руски нападения в Украйна.

“От началото на незаконната война ние сме повишили бдителността си по Източния фланг и постоянно наблюдаваме нещата. Започна разследване на произшествието, но трябва да се изчака краят му”, каза той.

banner

Столтенберг заяви, че според първоначалния анализ, инцидентът е станал от украински противовъздушни ракети, изстреляни от украинска земя, срещу навлизащи в Украйна руски ракети.

Той повтори, че това не е вина на Украйна.

“Русия носи крайната отговорност, защото тя продължава незаконна война срещу Украйна”, каза Столтенберг.

На извънредната среща днес съюзниците от НАТО са отправили съболезнования за жертвите в Полша и са изразили солидарността си с Варшава. Изяснено е, че ще продължи поддържането на Украйна в нейната справедлива борба.

Столтенберг е разговарял снощи с полския президент Анджей Дуда и с американския президент Джо Байдън. Тримата са уточнили, че трябва да бъдат бдителни и да запазят хладнокръвие.

“НАТО ще направи всичко необходимо да предпази всички съюзници”, каза той.

НАТО значително увеличи присъствието си по Източния фланг, особено по границите с Украйна. Има все повече военнослужещи на място и многозначителни въздушни и флотски сили, каза още генералният секретар на Алианса.

По-рано стана ясно, че Полша е оттеглила искането, което снощи беше изпратила за задействането на чл. 4 – т.е. за консултации, когато става въпрос за заплаха за националната сигурност.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!