Експерти на омбудсмана Диана Ковачева ще бъдат утре, 26 октомври 2022 г., в гр. Пловдив по повод сигнали и жалби на граждани, свързани с инфраструктурата в града.
Към проф. Ковачева се обърнаха с жалба граждани с подписка от над 800 души, които протестират срещу строеж „Пробив на Водна палата – Транспортен възел на две нива за връзка на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“ – Инженеринг“.

Общественият защитник проведе онлайн среща с част от протестиращите, които информираха, че срещу въпросния строеж тече и онлайн петиция с над 1 600 подписа, както и че над 100 пловдивски общественици са изпратили отворено писмо до кмета, министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на финансите, в което недоволстват от липсата на публично достъпна информация по процедурата, адекватността на общественото обсъждане и настояват за спиране на строежа.
В тази връзка омбудсманът изпраща препоръка до министъра на околната среда Росица Карамфилова, началника на ДНСК Деляна Панайотова, председателя на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и кмета на града Здравко Димитров.
Експертите на омбудсмана ще присъстват в извънредното заседание на Общинския съвет, на което ще се обсъжда спорният казус.
По-късно от 14.00 ч. експертите на обществения защитник ще се срещнат и с недоволни граждани от Сдружение „За гражданското общество“, които сезираха Диана Ковачева за проблем, свързан с изградената преди години пасарелка в кв. „Прослав“ при ул. „Елин Пелин“. Според тях само с ж.п. подлез ще се осигури безопасното преминаване през ж.п. линията „Пловдив – Септември“, който е и единствено приемливата връзка за жителите между северната и южната част на квартала.
И по този казус омбудсманът изпраща препоръка до генералния директор на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ Златин Крумов и до кмета на Община Пловдив и председателя на Общинския съвет.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!