“Успях да защитя името на майка ми Стоянка Мутафова! Спечелих делото, което заведох срещу издателя на книга за нея, която тя приживе не харесваше. Най-сетне след две години съдът се произнесе в наша полза.”

Това каза пред “България Днес” дъщерята на голямата Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева-Муки. Поводът е изданието “Стоянка Мутафова – смях и сълзи”, написана от жената на Рашко Младенов – журналистката Милена Нейова.

Според адвокат Петров, който води делото, още преди два месеца съдът е бил готов с решението си, но от издателството са имали право на обжалване, от което не са се възползвали. Окончателно вече е взето решение да изплатят на Мария Грубешлиева сумата от 6000 лв. плюс лихвите, както и всички разноски по делото.

banner

“Много съм щастлива, защото успях да защитя честта и паметта на мама. Мен нищо друго не ме интересува. Много съм благодарна и на адвоката г-н Петър Петров. Освен че нямаше договор за книгата, която бе като биография и записки към нея “на живо” си правеше Милена Нейова, в изданието имаше изрази, които майка ми не използва. Преди публикуването й Стоянка дори не видя крайния вариант, макар че беше още жива и трябваше да й го покажат. Но, както и да е, всичко вече е в миналото”, сподели Муки.

“Всичко започна един ден, когато у нас дойдоха Рашко Младенов и Милена Нейова. Искаха тя да запише майка ми, като разказва за живота си. Щяло да бъде сборна книга, в която да участват и други нейни колеги, един вид бутикова книжка. Изненадата ни със Стоянка беше голяма, когато разбрахме, че вътре не участват нейни колеги. Майка се възмути, дори не пожела да отиде на премиерата, на която все пак ни поканиха. Тя отвори книгата, откровено не хареса и илюстрацията, която бе направена от дъщерята на Марта Вачкова – Рада. Не подписахме и договор за права”, спомни си Муки.

Според нея досега винаги е имало случаи хора да се възползват от името на Мутафова, но чак по този начин е за първи път. “Няма да позволя да се печели на гърба на майка ми! Освен това в същия този момент пуснахме на пазара и моята книга за нея. Като капак поне можеше на поклонението да дойде авторката Милена Нейова, но тя не дойде. Е, Рашко Младенов дойде, с него майка ми се имаше, бяха в приятелски отношения”, сподели още Мария Грубешлиева.

В момента тя, която е и автор на втората биографичната книга за майка си – “Добър вечер, столетие мое”, изкарва времето си с три кученца, за които се грижи.

“Добре че бяха те, за да не се чувствам напълно сама. Болката никога няма да спре, просто свикваш да живееш с нея. След смъртта на Стояна не си бях правила никакви изследвания и преди дни една приятелка насила ме заведе. Мислех, че са ми се отразили по някакъв начин събитията негативно, за моя изненада всички показатели са ми в норма, така че поне съм здрава”, допълни още Муки и припомни началото на историята.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!