Destiny

Поредно голямо признание за 17-годишната пловдивчанка Алекс Начева

блиц блиц

Ново признание за невероятния си сезон 2018-а получи световната шампионка на троен скок при девойките под 20 години Александра Начева. 17-годишната пловдивчанка беше избрана за „Изгряваща звезда на АБАФ“ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) за 2018-а на церемония в Атина. Както е известно, Начева е сред фаворитите в анкетата на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта за Спортист на България до 18 години за 2018 г.

През годината Александра спечели световната титла на троен скок при девойките под 20 години в Тампере, Финландия, стана първа на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина и взе сребърен медал на еврошампионата за девойки под 18 години в Гьор, Унгария. На балканските шампионати Александра завоюва три титли на троен скок при девойките под 20 години в зала в София, както и на скок дължина и троен скок на балканското за юноши и девойки под 18 години в Истанбул, Турция.

Постижението на Начева от световното първенство – 14.18 е най-добро в света за годината при девойките под 20 години и нов европейски рекорд за девойки под 18 години. През 2017 година в тази категория бе избрана българския талант в бяганията на средни и дълги разстояния Лиляна Георгиева. За „Изгряваща звезда на АБАФ“ при юношите за 2018-а бе определен Михайло Кохан (Украйна), който спечели европейската титла на чук (5 кг) при юношите под 18 години с 87.82 – световен рекорд за тази възраст.

Седмица по-късно Михайло стана вицешампион на света при по-големите с чук 6 кг, а на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина стана шампион. И в трите състезания основният му конкурент бе Валентин Андреев, който завърши втори в Гьор и Буенос Айрес, а в Тампере се класира за финал. За атлет и атлетка на АБАФ при мъжете и жените бяха обявени Рамил Гулиев (Турция) и Параскеви Папахристу (Гърция).

Banner 468 x 60 px