Destiny

Борислав Крачанов: Този златен дубъл е много по-сладък, защото беше постигнат от най-младия отбор в историята на Марица

Старши треньорът на Марица (Пловдив) Борислав Крачанов даде интервю пред volleymaritza.bg, в което говори за отминалия сезон, в който за 7-ми път в историята си маричанки направиха златен дубъл – титла и купа.

– Господин, Крачанов Марица записа 7-ия си златен дубъл в историята, спечели 9-та си поредна шампионска титла, а за вас това беше втори златен дубъл като треньор. Как ще коментирате изминалия сезон?

– Смятам, че сезонът е успешен. Изпълнихме целите, които си бяхме поставили в началото на сезона, а те бяха именно спечелването на първенството и Купата. Направихме го един доста категоричен начин. Нашият млад отбор, който изградихме от началото на подготовката даде своя положителен заряд. За мен лично свършената работа през сезона е успешна.

– През миналия сезон тимът беше с най-младия си отбор в историята?

– На моменти беше доста притеснително, защото част от тях за първи път трябваше да носят този товар в официални мачове да печелят титли. От друга страна обаче им се даде възможност да покажат своите качества и да покажат, че наистина при тях има бъдеще. Сигурен съм, че ще продължават да работят още повече и да се развиват.

– Марица направи рекорд през изминалата кампания с 9-та си поредна титла. Никой отбор в мъжкия и женския български волейбол не беше правил това. Този рекорд тежеше ли на момичетата и какво е чувството, когато вече е направен?

– Лично този рекорд не тежеше толкова на отбора. Не сме ги притеснявали допълнително с тази тежест, че очакваме 9-та поредна титла. По-скоро тежеше серията от победи. След като вече си постигнал нещо подобно удоволствието е още по-голямо. Момичетата се радват, че такъв млад състав влиза в историята на българския волейбол.

– Отборът имаше някои тежки моменти през сезона, но се събираше винаги за най-важните мачове. Показа го и във финала за Купата и за първенството срещу ЦСКА и даде най-доброто от себе си.

– Чак тежки моменти не бих казал, че сме имали. По-скоро имахме моменти, на които играхме на приливи и отливи и подхождахме с определено спокойствие в определени мачове. Когато нещата не ни се получаваха толкова лесно мачът ставаше по-интересен за публиката до момента, в който влезем постоянно концентрирани и си вземе двубоя. Във финала не допуснахме подобно отпускане и се видя голямата разлика между нас и отбора на ЦСКА (София). Смятам, че разликата идва от това, че още от самото начало ги учим да имат шампионски манталитет още от школата. Момичетата всяка година са действащи шампиони на определени възрасти. Играят доста мачове и при подрастващите, които са под напрежение и за титла и знаят как се печелят такива срещи.

– Марица участва и в Шампионска лига и през миналия сезон. На моменти показа, че може да играе и срещу много силни съперници, въпреки че беше най-младият отбор в турнира. Как бихте оценили представянето в Шампионска лига?

– Има много положителни неща от участието ни в Шампионска лига. Естествено има и негативни. Много от нашите млади волейболистки излязоха да играят срещу своите идоли. Отборът израсна доста. На моменти показахме, че можем да играем на добро ниво срещу такива отбори, но се и видя, че разликата между нас и другите отбори е наистина много голяма. Причините затова са много ясно, е че нашето първенство не е толкова конкурентно както другите първенства. Повечето неща обаче са положителни, защото рядко се отдава възможност на 17-18-годишни момичета се дава шансове да играят срещу най-добрите в света.

– Кой беше момента, който ще запомните през този сезон?

– Вдигането на двете титли – първенството и Купата. За мен те са много по-сладки от миналия сезон, защото първо ги постигнахме с най-младия отбор в историята ни и второ имаше много коментари в началото на сезона по наш адрес какъв е този състав на Марица. Успяхме да отговорим положително на всички критици, които бяха против нас. Имаше много негативна енергия към нас, но ние я обърнахме в положителна.

– Какво ще си пожелаете за новия сезон?

– На първо място здраве, защото за един спортист това е най-важното. Публиката да продължава да ни подкрепя и всички хора, които стоят зад нас да ни помагат. Да продължим да развиваме всички млади момичета и един ден да ги гледаме в топ отборите, срещу които играхме в Шампионска лига.

Banner 468 x 60 px