Вокална група „Бамбини“ при ЦПЛР – ОДК – Пловдив са номинирани за участие във финалната част на Международен фестивал за авторски, детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“, САЩ. До номинацията се стигна след успешното преминаване в Първи кръг на фестивала, в който ВГ „Бамбини“ участват с две авторски песни по музика на Снежана Донева. Тази година фестивалът ще се проведе в дните 30, 31 март 2024 г. на сцената на „Малко българско училище“ в Чикаго, Илинойс. Фестивалът ще бъде открит от Бойко Антонов – организатор; Живка Петрова – директор на „Малко българско училище“ – Чикаго и Светослав Станков – Генерален консул на РБългария в Чикаго.

В рамките на конкурса са предвидени майсторски класове, като в раздел „Музика/пеене“, майсторският клас ще се води от ръководителите на ВГ „Бамбини“ – Снежана и Димитър Доневи.

В извън конкурсната програма ВГ „Бамбини“ подготвя специален репертоар, който ще представи пред публиката в Чикаго. За първи път ще се изпълни изцяло нова разработка на емблематичната песен „Една българска роза“. Ще прозвучат и песни от авторския репертоар на формацията.

Това не е първото пътуване на ВГ „Бамбини“ зад океана. През 2022 година изпълнителите се завърнаха от Първото издание на Фестивала, който се проведе във Вашингтон, САЩ с общо три награди: Грамота и статуетка за авторска музика за Снежана Донева – ръководител на ВГ „Бамбини“; Грамота и статуетка за най–добър аранжимент за Димитър Донев – корепетитор и аранжор на вокалната формация; Грамота и статуетка за Зоя Павкова – за най–добро вокално изпълнение.

banner

Силно развълнувани, участниците от вокалната група са щастливи, че ще имат възможност да представят града ни и да занесат частица от България чрез присъствието и изпълненията си. Пътуването на ВГ „Бамбини“ в САЩ се финансира и с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 2 „Мобилност“.

В края на 2023 г. формацията реализира първия си авторски музикален албум „Слънце над България“, който включва предимно авторски песни и аранжименти. Появата на музикалния диск предизвика засилен интерес и песните на „Бамбини“ вече се пеят от децата в различни училища, детски градини и музикални школи в страната и чужбина.

Изпълнителите на вокалната школа са многократно награждавани – носители са на престижната „Награда Пловдив“, на GRAND PRIX от Национален конкурс „Път към славата“ – София, GRAND PRIX от участието в Международен фестивал на изкуствата „ Magia Italiana”, Римини и мн. други. Талантливите изпълнители успешно се представиха и в телевизионния риалити формат „България търси талант“, където достигнаха до полуфинала на изданието.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space