Плашат, че ще затворят стадионите в България за фенове

 Ако футболните запалянковци не спазват COVID мерките, ще забранят присъствието на публиката, независимо че мачът се играе на открито. Това обявиха за „Монитор” от Министерството на здравеопазването.

Според сегашните правила за противоепидемични мерки зрителите трябва да седят през 2 седалки, тоест да се използва 30% от капацитета на стадиона. Повод за реакцията на МЗ станаха мачовете от последния уикенд, на които публиката определено не спазваше мерките, както потвърдиха очевидци.

„Да пуснем в тълпата РЗИ инспектори да глобят 100 човека е абсурдно. Как да влезят и да глобят тези хора, защото не спазват мерките. Затова мислим по-крути мерки”, коментира представител на МЗ и призна, че просто нямат ефективен подход за контрол по време на мачовете и проверки реално не се правят.

От РЗИ-София заявиха за „Монитор”, че проверка за нарушения на противоепидемичните мерки могат да правят освен инспекторите на РЗИ, но и тези от столичния инспекторат и полицаите. По време на футболна среща по принцип присъстват полицаи. За да не се получи дублиране на дейността, по време на мач този контрол го проследяват органите на реда.

По отношение на концертите през последната седмица има съставени около 15 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, казаха още от МЗ.

 Във връзка с това, че има множество заведения, които работят въпреки забраната, от ведомството обмислят да сигнализират прокуратурата за такива нарушители. За да се спазват по-ефективно противоепидемичните мерки, здравните власти вече инструктираха контролните органи за всеки случай на грубо нарушение, рецидиви или отказ да изпълнят разпореждане да се сезира прокуратурата за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

„Там алинея първа казва – който наруши наредба, правила, мерки, издадени против разпространението и появяването на зараза по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000. В алинея втора пише, че ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил лв.

Дал съм писмено указание на РЗИ, когато установят такива случаи, веднага да информират с писмо съответната прокуратура, която да предприеме съответни действия по този член.

 

Banner 468 x 60 px