Безпрецедентен ръст на инцидентите с пешеходци в първите дни на годината. По данни на “Пътна полиция”, само от началото на януари 10 пешеходци са загубили живота си. Голяма част от тях са нарушавали правилата за движение, пише БНТ. Според анализите на полицията, обичайно загиналите при катастрофи шофьори са повече от пешеходците. Не и този път.

Нарушенията са от неправилно пресичане до абсурдното движение по средата на пътното платно извън населено място. Голяма част от пострадалите или загинали пешеходци на практика са били невидими за шофьорите – движили са се в тъмните часове, облечени с черни дрехи по неосветени участъци. Те са предимно на възраст над 65 години.

От полицията апелират за внимателно поведение на пътя, съобразено с правилата и обстановката. Иначе от началото на година са регистрирани повече катастрофи с повече ранени. От МВР отчитат все по-голям брой санкционирани, но на практика социалните мрежи изобилстват от смущаващи кадри от видеорегистратори, които показват реална снимка на поведението на шофьорите по българските пътища.

banner

В обедните часове на снежната събота наш екип застана на няколко метра от пешеходна пътека в София. Само за 10 минути близо 10 души нарушиха правилата без да се респектират от полицейски автомобил в близост.

“Опитват се да се шмугват между колите, по-страшното – изтичват примерно от едната страна, където е позволено да се паркират автомобили или по-лошото, където не е, измежду тях просто изтичват изведнъж на платното за движение съответно е много трудно да се реагира”, каза Виктор Георгиев – основател на “Аз на пътя – научи ме да шофирам”.

И така резултатите се отразяват в черната статистика – за по-малко от три седмици 10 пешеходци са загубили живота си.

“В повече от половината в случая са в условия пешеходецът да не се е движил правилно, да не е спазвал правилата за правилно движение. Имам предвид движение по средата на платното за движение, в конкретния случай на пътното платно, особено тези, които са извън населените места”, каза Мария Ботева – “Пътна полиция”, ГДНП.

През миналата година над 500 души са загинали при катастрофи у нас. Ако всички те живееха в едно населено място, то град приблизително с размерите на Маджарово щеше да бъде обезлюден.

“Извън населените места настъпват много по-малко произшествия, но в пъти повече са загиналите или от всички 524-ма загинали, 380 са загинали при произшествия, които са настъпили извън населените места. Най-често на територията на страната водачите нарушават скоростните режим”, каза още Мария Ботева – “Пътна полиция”, ГДНП.

А когато педалът е натиснат, се задейства тест за оцеляване за всички участници в движението. Цели пътни участъци са популярни сред шофьорите като ускорители на елементарни частици, а истински урок по теория на хаоса по улиците се излива в социалните мрежи под формата на видеа с дръзки нарушения. Виктор Георгиев е основател на инициативата “Аз на пътя – научи ме да шофирам”. Помага безплатно на шофьори да подобрят уменията си. И вижда:

“Едни от най-честите неща, които виждаме това е засичането. Т. е. хората излизат от улици без предимство пред други коли или пред колата, в която се возя, хора не знаят какво да правят в кръговото. виждаме хора, които се движат много бързо. Примерно ние караме в ограничението, те минават покрай нас все едно сме спрели. Много силно безнаказани и затова си позволяват все повече и повече нарушения да правят. Ако на всеки човек две от три нарушения са му наказани, четвъртото няма да посмее да го направи.”

Само, че все още много хора смело нарушават правилата. Резултатът в данни изглежда така – повече катастрофи, повече ранени и само седем по-малко убити на пътя според неокончателните данни за миналата година. Най-често инцидентите настъпват в пиковите часове в дните понеделник, петък, събота, а първият почивен ден води негативната класация за най-много загинали на пътя, която ще продължи да набъбва, ако се прегазват правилата.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!