ФИФА готви електронно маркиране на засадата

На финалите на световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще бъде използвана автоматична система за маркиране на засади, разкри ръководителят на комисията за глобално футболно развитие във ФИФА Арсен Венгер, съобщи БГНЕС.

По новата технология в момента се работи, като тя ще бъде подобна на тази за голлинията, която праща автоматичен сигнал на главния рефер, щом топката премина голлинията на една от двете врати. "Мисля, че системата ще бъде готова за 2022. Автоматизирана означава, че сигналът директно отива до страничния съдия и на часовника му светва червена светлина, която му казва дали има или няма засада", обясни Венгер.

"Към момента имаме ситуации, когато трябва да се чертаят линии и трябва да чакаме средно 70 секунди, за да се вземе решение, а понякога минута и 20 секунди или дори повече, когато ситуацията е тънка. Това е нещо много важно, защото виждаме колко често празнуванията на гол са отменени след обратно решение. Сега ситуацията отива до ВАР, а от там те дават информация на съдията. Настоявам сериозно за пълна автоматизация, при която сигналът отива директно при лайнсмена", допълни френският специалист.

Banner 468 x 60 px