Хуманитарната служба на ООН (OCHA) заяви в петък, че израелските власти систематично й отказват достъп до северната част на Газа за доставяне на помощ и това значително е възпрепятствало хуманитарната операция там, предава “Ройтерс”.

“Операциите на север стават все по-сложни”, каза Андреа Де Доменико, ръководител на офиса на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) в окупираните палестински територии.

“Имаме системен отказ от израелска страна на усилията ни да стигнем дотам, да получим достъп до севера.”

banner

Израелските власти и COGAT – агенция на израелското министерство на отбраната, натоварена с координирането на доставките на помощ в палестинските територии – не отговориха веднага на исканията за коментар.

По-рано Израел отрече да блокира навлизането на помощ.

От началото на военните действия доставките на помощ за Северна Газа бяха ограничени и районът беше напълно откъснат от външна помощ седмици по-рано по време на конфликта.

Де Доменико каза, че Израел е загрижен за доставките на гориво и други доставки, които биха могли да бъдат отклонени към “Хамас”, и не е бил склонен да разреши доставките на помощ за болниците в Северна Газа.

“По-конкретно, те бяха много системни, като не ни позволяваха да подкрепяме болници, което е нещо, което достига ниво на нехуманност, което за мен е извън разбирането”, каза той.

Де Доменико каза, че OCHA не е упълномощено да се върне в Джабалия и му е било позволено да донесе само много точно количество гориво в болница Ал-Шифа, което ще стигне за определен период.

В отделни коментари службата на ООН по правата на човека заяви, че Израел, изправен пред обвинения в геноцид пред висшия съд на ООН в Хага тази седмица, многократно не е спазил международното хуманитарно право.

“Ние многократно сме подчертавали повтарящите се неуспехи на Израел да спазва основните принципи на международното хуманитарно право: разграничение, пропорционалност и предпазни мерки при извършване на атаки”, каза Елизабет Тросел, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR).

“Върховният комисар подчерта, че нарушенията на тези задължения рискуват излагане на отговорност за военни престъпления и също така предупреди за рисковете от други зверски престъпления.”

Израел отхвърли обвиненията, че е извършил военни престъпления.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!