Протестиращи блокираха Министерството на държавно управление в Белград. Те настояват веднага да предоставят пълният избирателен списък от вота на 17 декември, когато се проведоха предсрочни парламентарни избори и избори за местна власт. Движението по улица “Бирчанинова“ пред министерството бе блокирано от протестиращите студенти.

Опозицията твърди, че управлението на президента Александър Вучич, чиято партия отново спечели, е фалшифицирало резултатите. Организаторите на протеста обявиха, че ще има “и други блокади” в Белград. В демонстрацията участват и студенти от Нови сад.

Вчера в сръбската столица се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, които се опитаха да влязат в сградата на кметството. По информация на властите, 8 служители на реда са пострадали, а 38 са арестуваните. Сред пострадалите има хора със сериозни телесни повреди, един от които ще бъде опериран, съобщи началникът на полицейското управление в Белград Ивица Ивкович. Той заяви още, че опитите за насилствено нахлуване в кметството и нападението срещу полицията са продължили от 18,55 ч до 21,50 ч, както и че след три часа изчакване, в 21:50 ч. е имало законова намеса на служители на МВР.

banner

“По този повод, трябва да подчертая и опровергая някои медии – полицаите не са нападали никого, а по законоустановения ред са приложени средства за принуда с цел възстановяване на нарушения обществен ред и мир”, каза Ивкович. Той допълни, че демонстрантите са използвали всякакви средства, за да атакуват служителите на МВР и показа снимки на предметите, с които протестиращи са ги нападнали. “Имаше факли, стълбове, камъни”, каза Ивкович.

Началникът на полицейското управление в Белград показа снимки, на които се виждат щетите, нанесени на сградата на Общинския парламент – счупени прозорци, поражения от камъни. Той подчерта, че самото появяване на служители на жандармерия е станало причина хората да се разпръснат.

По време на снощните инциденти служители на МВР са задържали 38 лица, най-голямата част от които са обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред. Началникът на полицията каза, че за днес са насрочени нови протести и по този повод посочи, че няма да се толерира насилие, блокади на пътища и мостове, прояви, които водят до безредици и нарушават нормалния живот на гражданите. “Полицията ще предприеме всички мерки и действия в съответствие със закона, ще задържи и преследва всички лица, които причиняват тези безредици”, подчерта Ивкович.

Министерството на вътрешните работи е готово, способно и решено да се противопостави на всички прояви на насилие и да гарантира на гражданите на Сърбия преди всичко спокойствие, лична и имуществена сигурност, заявиха  от полицията в Белград, предаде БЛИЦ.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!