На Бъдни вечер традицията повелява обредният хляб да е постен – все пак това е последният ден на коледните пости . Всяко семейство си има традиционна рецепта за постна погача – някои я месят с мая, други добавят по някой и друг животински продукт (кисело мляко, яйца, масло), ала постната содена питка си остава любима на всеки български дом.

Ако се чудите дали хляб, омесен със сода и без добавка на мляко или яйца ще е вкусен, то отговорът определено е “да”.

Рецептата, която ви представяме днес, е за вкусна традиционна содена питка – мека, ароматна, красива.

banner

Продукти:

около 2 чаши брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. бакпулвер (около 1 цяло пакетче)
300 мл хладка вода
2 с.л. оцет
3 с.л. олио или качествен зехтин

По желание:

мед за намазване на питката

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. След това вземете по-голяма купа и пресейте вътре сухите съставки. Разбъркайте ги много добре. В отделен съд смесете всички течни компоненти на рецептата и постепенно ги добавяйте към сухите, като бъркате старателно (може и с миксер със съответните приставки за тесто). Когато сместа започне да става гъста, продължете на ръка, докато се образува хубава топка тесто. Ако е необходимо, може при месенето да добавите още малко брашно. Сега е моментът да пъхнете вътре паричката за късмет.

Пригответе подходяща кръгла тавичка (около 28 см в диаметър). Сигурно знаете, че содената питка не бухва така, както тази с мая, затова за по-висок хляб може да използвате по-малка тавичка (и съответно да увеличите времето за печене). Намазнете добре тавата и разпределете в нея тестото на равен слой, като заделите топче тесто за украса. Набодете старателно тестото в тавата с вилица.

От заделеното тесто оформете красиви орнаменти върху питката – по традиция това са слънце, житен клас, грозд, геометрични форми, пиленца и пр. Готовата питка намажете с олио или зехтин и пъхнете да се пече в загрятата фурна на средна скара. На дъното на фурната сложете съд, пълен с вода, за да се образува хубава коричка върху хляба при печенето. Печете около 40-45 минути, в зависимост от дебелината на хляба и от фурната, като проверите готовността с дървена клечица.

Готовата питка извадете от фурната, поръсете с шепа студена вода и покрийте с памучна кърпа, за да се задуши хубаво (поне за 10-тина минути). Това се прави, за да омекне коричката. Поднесете красивата погача с купичка мед, за да може всеки да си натопи в него парченце от питката.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!