27-то издание на фестивала за документално и анимационно кино „Златен ритон“ приключи тържествено в Лъки – Дом на киното с най-вълнуващата част, в която бяха обявени отличените филми.

От 14-и до 21-ви декември публиката имаше възможност да гледа 90 документални и анимационни филма. В състезателната програма участваха 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ бяха показани 25 филма, невлезли в конкурса. Организатор на “Златен Ритон” е ИА “Национален филмов център”. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града.

Тежката задача да определи най-добрите документален и анимационен филм в съответните категории бе поверена на авторитетно жури с председател Теодора Димова, писател и членове – Геновева Димитрова, кинокритик, Петя Накова, режисьор, Свилен Димитров, аниматор и Йоханес Артинян, визуален артист и уеб дизайнер. В продължение на една седмица журито на фестивала самоотвержено изгледа всички 60 филма от конкурсната програма, дискутира и взе своето решение.

banner

Голямата награда „Златен ритон“ за най-добър анимационен филм получи филма „Следа“ на Аспарух Петров. Журито единодушно присъди тази награда на Аспарух Петров „за професионализма и вълнуващия минимализъм.

Голямата награда „Златен ритон“ за най-добър документален филм бе присъдена на „Последният гларус“ на Тонислав Христов за оригиналното отразяване на съвременното ни живеене чрез перипетиите на симпатичен маргинал.

По традиция Община Пловдив също се включва с две награди. Наградата на Община Пловдив за документален филм получи филма за „Моралът е доброто“ сц. и реж. Веселин Диманов. Филмът проследява житейския път на доц. Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.

Наградата на Община Пловдив за анимационен филм получи пълнометражния филм „Флорентинска нощ“ на братя Сотир и Пенко Гелеви. Това е поредната награда за талантливите братя. Към момента „Флорентинска нощ“ е спечелил: Награда за най-добър български филм на Световен фестивал на анимационния филм, Варна, 2022; Награда „Най-добър пълнометражен филм“ на МФАФ – „Златен Кукер“ 2023; Синелибри 2022; Международен София филм фест, 2022; Сербест Интернешънъл Филм Фестивал, 2023 Кишинев; Барселона Инди Филмейкърс Фестивал, 2023; АниМейт – Австралия Анимейшън Филм Фестивал, 2023 – Полуфиналист.

Наградите на победителите – картини на известния пловдивски художник Ангел Гешев и почетни грамоти бяха връчени от Пламен Панов, зам.- кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

Ето и останалите награди в 27-то издание на фестивала за документално и анимационно кино „Златен ритон“:

– Награда на Национална Филмотека за екипа на филма „Киноекстремисти“ Станислав Дончев и Теодора Стоилова -Дончева.

– Награда на Аудиовизия Орфей за дебют за Веселин Диманов и филма „Моралът е доброто“.

– Награда на СБФД

– Награда на Гилдия Критика

– Почетна грамота за анимационен филм на „Да намериш дом“ сц. и реж. Мария Станишева, прод. АНИМАДОКС.

– Специална награда на журито за пълнометражен анимационен филм ‚“Меко казано“, сц. Валери Петров, реж. Анри Кулев, прод. Канцелария филм ООД.

– Награда за сценарий на документалния филм „1200 страници болка“ сц. и реж. Атанас Киряков, с прод. АРС ООД и Иван Тонев

– Награда за операторско майсторство на Веселин Христов за „Герой на нашето време“ на Свестослав Овчаров и Светла Цоцоркова

– Награда за режисура на „Моят чичо Любен“, реж. Николай Бошнаков и Джеки Стоев.

– Награда за художник-постановчик в анимационното кино на Димитър Димитров за филмите: „Артистът“ „Война“ и „Дъщерята на художника“.

– Награда за дебют в документалното кино на „Нямаш място в нашия град“ сц. Мариана Събева, Николай Стефанов и Ралица Големанова, реж. Николай Стефанов. Продуцент Смарти Пентс шуутър.

– Награда за дебют в анимационното кино на „Обезличаване“. Сц. и реж. Спартак Йорданов, прод. Скийнинг имоушънс.

– Почетна грамота за „Отскубнати до корен“ сц. и реж. Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, прод. ВИП МЕДИЯ ФИЛМ

– Почетна грамота за анимационен филм на „Три птици“ на сц. и реж. Мария Николова, прод. ФОР ХЕНДС

– Почетна грамота на „Оловният войник“ сц. Митко Новков, реж. Костадин Бонев, прод. Тривиум филмс.

– Специалната награда на журито за документален филм за „Следеният човек“.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!