Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър. Това заяви пред БНТ Костадин Ангелов – депутат от ПГ ГЕРБ-СДС, председател на Комисията по здравеопазване. Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница, заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които по ПВУ.

“Там загубиха 170 млн. за протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън”, посочи Костадин Ангелов.

Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на спешната болница “Пирогов” д-р Валентин Димитров “политическо отмъщение” и “разправия по болшевишки”.
“За “Пирогов”. Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в “Пирогов” от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия”, заяви Ангелов.

banner

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна.

“Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на “Пирогов”, нещо, което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ, обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал “за” тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?

На 28 ноември министър Хинков казва пред БНТ, че изглежда няма да се смени директорът на “Пирогов”, а всъщност ден по-рано е подписал смяната му, се вижда в Търговския регистър. Значи той лъже всички и това е опашата лъжа. Разправия по болшевишки”, допълни Ангелов.

„От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено “Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Докладът е бил представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. По случая са образувани прокурорска преписка и финансова инспекция на лечебното заведение. От МЗ обясниха, че друг мотив за взетото решение е общественото напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники в болницата“, каза депутатът.

На въпрос ще има ли бойкот на законите заради “Пирогов”, Костадин Ангелов отговори: “Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерски съвет, където счетем, че е нужно да се направят промени, за да този закон служи на хората вярно, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа”, каза Ангелов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!