Какво се случва на фронта в Украйна? Страната променя тактиката си във войната с Русия, като в някои райони преминава в отбрана, а в други продължава офанзивата, заяви съветник на президента Зеленски. Украински дронове са атакували нефтена база в Луганск, съобщават руските окупационни власти.

Възникналият пожар е бил потушен, няма данни за жертви и пострадали. През изминалото денонощие украинската противовъздушна отбрана е свалила 18 от 23 изстреляни руски дронове и една балистична ракета.

Руските сили активизират настъплението си при Авдеевка, като атакуват от нови две посоки в опит да обкръжат града, съобщават местните украински власти в Донецк. Авдеевка стана основна гореща точка на фронта след лятната контраофанзива на Украйна.

banner

В града все още са останали около 1300 цивилни, посочва кметът Виталий Барабах. По данни на базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната през последните дни руските сили при Авдеевка са постигнали реален напредък.

За “частични успехи” на руската армия в района съобщават и други източници. Украинската армия твърди, че отблъсква атаките и причинява тежки загуби на противника.

По оценки на британското разузнаване от началото на войната Русия е дала 300 хиляди убити и ранени военнослужещи. Заместник-командирът на руския 14-и армейски корпус генерал Владимир Завадски е загинал в Украйна, съобщи губернаторът на руската Воронежка област в Телеграм.

От началото на войната в зоните на бойни действия Русия е загубила 12 висши офицери, посочва Ройтерс. Според военни анализатори тези загуби са резултат от прихванати незащитени комуникации на руската армия, но случаите стават все по-редки.

Украински прокурор събира доказателства за дело срещу Русия за причиняване на екологична катастрофа за взривяването на язовира Каховка. Проби от почвата в наводнените райони събират десетки следователи. Доказателствата ще бъдат представени на международното правосъдие в Хага.

“Не, не е доказан факт, че Русия е взривила язовир Каховка. Нашата група разследва екоцид. Друга група следователи и прокурори събират доказателства за взривяването на стената. Това са две отделни линии на разследване”, заяви Владислав Игнатенко, прокурор.

Междувременно Белият дом предупреди Конгреса, че средствата за доставки на оръжие и оборудване на Украйна са на привършване и призова към действия. Залогът е извънредна помощ от 106 милиарда долара, поискани от президента Байдън на 20 октомври. Конгресът още не е одобрил окончателно бюджета за финансовата година, което поставя под риск искането на държавния глава.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!