Конституционният съд вече си образува много солидна практика по това как парламентът избира регулатори в нарушение на Конституцията, коментира пред БНР Теодор Славев, политолог и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи.

“Назначаването и освобождаването по еднакъв начин влияят върху този крехък баланс на разделението между властите, взаимния контрол, които са фундаменти на евроатлантическите ценности. Не може депутатите да свиркат и управителят на НЗОК да подава оставка. Основополагащ принцип, като мандатността, се нарушава, отново решение на КС – органи, оставени извън мандат, ще изкарат втори, а някои ще започнат трети”, посочи той.

По думите му политическата нестабилност неминуемо влияе.

banner

“Как хората биха погледнали на това дали се води ефективна борба с корупцията в здравеопазването, като виждат колко податливи на влияние са тези на теория и по Конституция независими регулатори”, риторично попита Славев.

“Парламентът няма механизъм, по който да прави проверка на кандидати. Те ги правят на срещи в централи и т.н., което не е нормалната практика”, смята той.

Според него най-малкият партньор в коалицията – ДПС, са най-облагодетелствани, защото “с най-малка парламентарна подкрепа получават най-много”. Той смята, че ДПС трябва да бъде приобщено. За избора на някои от регулаторите се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3, като ВСС например, обясни Теодор Славев. По думите му мнозинството ще зависи най-вече от това какви хора ще избере за ВСС в двата му състава.

Той обяви, че в момента има 16 регулатора с изтекъл мандат. А хората, които трябва да бъдат избрани, са близо 80.

“Ако няма нагласа наистина, че ние ще освободим регулаторите, за да може те да функционират нормално, без политически зависимости, без да връщат назад обещания – ако няма такава нагласа, каквито и процедури да се измислят, те могат да бъдат заобикаляни и нарушавани”, коментира Славев.

Според проучване на БИПИ, 67,6% от хората подкрепят напълно завишаване на стандартите при избора на ръководства на независимите регулатори.

Хората усещат, че има проблем при избора на регулаторите, а всяко една дейност в живота ни зависят от тези регулатори, подчерта Теодор Славев. Затова процедурата за избор на управлението им трябва да е прозрачна и конкурентна, категоричен е той.

От проучването става ясно още, че голяма част от хората не са информирани за конституционните промени.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!