5Над 221 млн. лв. ще бъдат вложени за саниране и внедряване на мерки за енергийна ефективност в административни сгради в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Инвестицията е от Националния план за възстановяване и устойчивост и е насочена към обекти на държавните и общински администрации, Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението”, Районни управления към Министерството на вътрешните работи, Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и др.

Одобрени са проекти за саниране на административни сгради на 79 общини – Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Варна, Град Добрич, Шумен, Габрово, Ямбол, Кърджали, Казанлък, Гоце Делчев, Разград, Горна Оряховица, Петрич, Сандански, Карнобат, Димитровград, Кюстендил, Харманли, Созопол, Кресна, Чипровци, Елена, Велики Преслав, Мадан, Батак, Бяла Слатина, Тервел, Баните, Якимово, Попово, Кнежа, Елин Пелин, Тополовград, Мизия, Вълчи Дол, Аксаково, Никола Козлево, Исперих, Антоново, Бобов дол, Аврен, Ракитово, Етрополе, Белица, Царево, Белене, Якоруда, Момчилград, Ардино, Костинброд, Оряхово, Джебел, Камено, Приморско, Сливница, Брусарци, Своге, Гулянци, Съединение, Септември, Котел, Пордим, Сопот, Каспичан, Крумовград, Джебел, Симитли, Струмяни, Болярово, Априлци, Опака, Твърдица, Малко Търново, Смядово, Козлодуй, Район Слатина – Столична община. Част от общинските администрации са защитили ремонта на повече от една сграда, включително и на кметства в селата.

banner

Одобрени са проектите и за енергийно обновяване на сградите на областните администрации в Пловдив и Ловеч.

Със средства от програмата ще бъдат ремонтирани и централите на Държавна агенция „Архиви“ в София, Министерството на транспорта и съобщенията, Национален статистически институт, Национална агенция по приходите, Столична регионална здравна инспекция, Дирекцията за национален строителен контрол, Национална служба за съвети в земеделието, Националната служба за охрана, Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“, Национален студентски дом, Комисия за защита на потребителите, Академията на МВР, Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ и др.

Обновени сгради с по-добра енергийна ефективност ще имат и пожарните служби в Пловдив, Плевен, Разлог, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Димитровград, Кърджали, Балчик, Никопол, Ардино, Подкова, Средец и др. Ще бъдат реновирани и службите на МВР в Русе, Бургас, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Благоевград, Петрич, Разлог, Гоце Делчев, Тетевен, Кнежа, Правец, Провадия, Етрополе, Дряново и др.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др., обясниха от регионалното министерство.

БТА припомня, че на 16 ноември с промени в бюджета на МРРБ правителството осигури средства за приключване на програмата за саниране. Увеличени бяха разходите по програма „Подобряване на жилищните условия на маргинализирани групи от населението“ с 29 241 900 лв. за тази година. Средствата са необходими, за да бъде изпълнен поетият през 2015 г. ангажимент от държавата за обновяване на общо 2022 блока. Към момента се оказва, че липсва достатъчен финансов ресурс и не достигат средства за завършването на последните 52 жилищни сгради. Осигурените средства са първия транш за завършване на сградите по програмата. Предстои одобряването на още два, като парите ще бъдат разходвани през периода 2023-2025 г.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!