Земеделци и животновъди излязоха на протест. Браншови организации искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Протестното шествие започна от Министерството на земеделието и ще завърши пред Министерския съвет.

Преди два месеца протестите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума между браншовите организации и кабинета, но днес хората отново се събраха на протест, защото според тях обещанията са нарушени, а исканията им не са чути. Те не искат помощи, а полагащите им се по закон компенсации.

Допълнително напрежение се породи и на вчерашната земеделска комисия в парламента, тъй като председателят ѝ Десислава Танева обясни на недоволните, че исканията и няма как да бъдат изпълнени. Стигна се до изгонване на част от земеделците от комисията след лични обиди, отправени към министъра Кирил Вътев.

banner

Протестиращите искат оставката на Кирил Вътев, но той вече обяви, че днес няма да бъде в София. На разговор с недоволните слезе заместник-министърът Александър Йоцев. Протестиращите обаче заявиха, че повече преговори няма да водят и единственият изход от протеста е незабавното изпълнение на исканията им.

Според протестиращите поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не се изпълняват. Недоволните настояват в бюджета за догодина да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите заради войната в Украйна.

Основният проблем за земеделците е т.нар. украинска помощ на големите стопанства – 81 ферми, които вече са достигнали тавана на помощта от 250 000 евро, но настояват да получат още пари. Протестиращите алармират за увеличаване на цените на българските продукти, както и за заливане на българския пазар с некачествени вносни продукти.

 

 

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!