Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ се обяви против спирането на квотите за износ на нефтопродукти от първи януари, каквато договореност беше постигната от управляващите партии, защото това би довело до спиране на производството и би застрашило доставките на горива за българския пазар.

Вчера подкрепящите управлението формации се договориха дерогацията за внос на руски петрол да отпадне на два етапа- от 1 януари спиране на квотите за износ и от 1 март – окончателна отмяна на дерогацията.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев изрази увереност, че “Лукойол” ще се справи с плана за преминаване към изцяло неруски петрол:

banner

“Имайте предвид, че в момента, в който износа на петролни продукти с руски произход бъде забранен, ще има достатъчно петрол за вътрешния пазар. Нашата цел е да гарантираме цените в България и наличието на горива в България, а не да гарантираме печалбата на една или друга частна компания”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че по отношение на дерогацията се е случило онова, което от ПП-ДБ са искали.

“Асен Василев надигра всички. Дерогацията ще отпадне от 1 март истински и по същество”, каза Нинова в Шумен, на регионална среща на БСП:

“Гледаме на този въпрос принципно само от гледна точка на повишаване на цените за българската икономика и повишаване на цените за българските домакинства. След като Европейската комисия разреши на България дерогация до края на 2024-а, за нас това е и европейска позиция, тоест ние сме за оставане на дерогацията дотогава, докогато ни разреши Европа, тоест до края на 2024-та”.

В коментар на вчерашната договореност между управляващите за дерогацията, заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски каза:

“Да цитирам Делян Пеевски, ако искате. Отиваме на “жълтите павета”. Той каза, че ако дерогацията не падне днес, в събота, България се управлява от про-Кремълско, про-Путинско и про-руско правителствдо. Да им е честито! Ами факт е, че това, което каза Асен Василев – това стана. Това, което говориха Борисов и Пеевски, не се случва. Значи, моята логика говори, че държавата, и Пеевски, и Борисов, се управляват от Асен Василев”

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!