Едно от всеки седем деца у нас признава, че е било жертва на онлайн тормоз и преследване в социалните мрежи. Данните бяха представени на Национална конференция за децата в дигиталния свят.

Преди 10 години съобщенията за материали с насилие над деца в интернет бяха по-малко от 1 милион в световен мащаб. През миналата 2022 г. броят им нарасна на 29 милиона, като материалите за предполагаема злоупотреба с деца са над 85 милиона.

Пандемията от COVID-19 задълбочи проблема като „Интернет Уоч“ отбелязва 64% нарастване на сигналите за потвърдена сексуална злоупотреба с деца през 2021 г. в сравнение с предходната година.

banner

2023 г. е рекордна и за България като за периода януари – септември 2023 г. Центърът за безопасен интернет е получил и обработил над 32 000 сигнала за незаконно и вредно съдържание, което е със 79% увеличение спрямо данните за същия период миналата година.

Над 90% от случаите са свързани със сексуална експлоатация и злоупотреба над деца, предава bTV.

По данни на Евростат само 58% от младежите на възраст 16-24 г. в България имат основни или по-добри дигитални умения, което е значително под средната стойност за ЕС от 80%.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!