5898 са машините, разположени в секциите в страната. 4 машини бяха дали дефект в началото на изборния ден, съобщиха от ЦИК. Две от тях са във Варна. При тях не е заработил принтерът .

Проблем със софтуера е възникнал при една машина във Велико Търново, а при друга в Добрич – с флашпаметите

И други машини не функционират в редица секции, стана ясно от последващо заседание на ЦИК. Само на хартия ще гласуват в секции в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София.

banner

В община Тунджа гласуването с машини е започнало без електрозахранване, на батерия, но след отстраняването на повредата, е продължило по обичайния ред.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова настоя информацията в комисията да пристига спрямо методическите указания, а не устно:

“Ние изпратихме до всички ОИК напомняне, че трябва стриктно да се спазват указанията на ЦИК, като посочва номер на избирателна секция, машина, както и какъв е проблема. Това са задължителни реквизити, за да можем ние да вземем своето решение да съгласуваме или да не съгласуваме решенията на Общинските избирателни комисии. Така че, може би, на столичната комисия трябва още веднъж да се подготви такова писмо”.

Първата пресконференция на ЦИК се очаква в 11.30 часа.

Във Великотърновско машината не е стартирала заради софтуерен проблем. В тази секция се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

В Лясковец също отчитат проблем с машината, но няма искане за преминаване към гласуване с хартиена бюлетина.

От секция в село Владимирово, община Бойчиновци, също твърдят, че машината не работи. Гласувал избирател твърди, че на разписката му излиза друг вот, а не подаденият от него. В този случай ЦИК не разреши машината да бъде изведена и да се премине само към гласуване с хартиена бюлетина.

В Благоевградска област има 6 машини- пет в Благоевград и 1 в Сандански, които при гласуване не отчитат вота на избирателите, а от машината излиза празна бюлетина. Предстои ОИК да вземат решение как да продължи гласуването.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!