САЩ използват с дронове за наблюдение над ивицата Газа в търсене на заложниците, похитени от „Хамас“ на 7 октомври, когато палестинската въоръжена групировка нападна Израел, казаха двама американски служители, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Служителите, пожелали анонимност, казаха, че САЩ използват дронове над Газа за събиране на разузнавателна информация, за да подпомогнат усилията за откриване на заложници. Един от служители казаха, че полетите с дрон са извършвани повече от седмица.

По американски данни 10 американци остават в неизвестност и може да са сред повече от общо 200 души, взети като заложници и отведени в Газа. Смята се, че пленниците са държани в обширната мрежа от тунели на Хамас.

banner

Израелските сили вчера обкръжиха град Газа – главният град в ивицата Газа – при тяхното нападение срещу „Хамас“, който устояваше с внезапни удари и оттегляне в подземните тунели.

Градът в северната част на Газа се превърна във център на атаката за Израел, който се закле да унищожи командната структура на ислямистката групировка и каза на цивилните да бягат към южната част на територията.

На 7 октомври бойци на „Хамас“ предприеха изненадваща атака срещу Израел, убивайки 1400 души, предимно цивилни, според израелски служители, в най-смъртоносния ден в 75-годишната история на еврейската държава.

Израелската ответна бомбардировка и наземна офанзива срещу малкия палестински анклав с 2,3 милиона население отне живота на най-малко 9061 души, според здравните власти в Газа.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!