Всяка година през ноември Благотворителна католическа организация „Каритас“ отбелязва Ден на Каритас, в който специалистите и доброволците отдават труда и милосърдието си на бедните хора. Ежегодната инициатива е обвързана с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.

През 2023 година Денят на Каритас ще се отбележи на 19 ноември, под мотото „От никой сиромах не отвръщай лицето си“ (Тов. 4,7), с амбицията поне малко да се намали бедността сред българите в нужда.

За целта „Каритас Витания“, функционираща главно на територията на Южна България, организира два благотворителни базара, които ще се проведат в Пловдив и Раковски. В тях ще се предлагат специално селектирани продукти от социалното предприятие на фондацията – „Работилница на Каритас“, ръчно изработени артикули от украинските бежанци, които „Каритас Витания“ подпомага, крафт изделия от артисти и занаятчии от различни краища на България, дарени безвъзмездно за благотворителната кауза, както и печива, донесени на място от членовете на енорията.

banner

Базарът в Пловдив ще се проведе от 10:30 до 14:00 часа пред Католическа катедрала „Свети Лудвиг“ (до Епископската базилика), а всички събрани средства ще се пренасочат към целогодишната кампания на Хуманитарния център в града „Обяд за ближния“, която предлага системно подсигуряване на хранителни пакети за хора с различни здравословни проблеми, поради което не са в състояние да готвят; за бездомни хора или такива, живеещи в крайна бедност; за граждани в пенсионна възраст, които нямат условия да готвят или трудно осигуряват прехраната си.

Базарът в Раковски ще се проведе от 11:00 до 12:00 часа пред църквата „Св. Архангел Михаил“, а събраните средства ще се използват изцяло в помощ на кампанията „Щедрата кошница“, създадена от младежките доброволци на организацията, в подкрепа на многодетни семейства, болни, възрастни и самотни хора, които живеят в недостиг и риск. Средствата ще послужат за закупуването на хранителни и санитарни продукти от първа необходимост за уязвими лица от града.

Всеки, който иска да се включи в базара в Пловдив като артист или да дари домашно приготвена храна, декорация или друго изделие, може да се свърже с организацията на телефон: 0884 33 01 77. Очакваме Ви на 19 ноември в Пловдив или Раковски, за да подкрепим тези, които имат нужда от нашата помощ и състрадание.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!