Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство призив за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа. Резолюцията беше приета часове след като Израел обяви, че разширява сухопътните си операции. Според групировката “Хамас” израелската офанзива в Газа вече е започнала.

Резолюцията на Общото събрание няма обвързващ характер. Беше приета със 120 гласа “за”, 14 “против”, сред които Съединените щати и Израел и 45 “въздържали се” от 193 членове на ООН.

Съединените щати обявиха, че подкрепят идеята за пауза във военните операции на Израел в Ивицата Газа. Това ще даде възможност да бъдат доставени хуманитарна помощ и гориво за местното население и да бъде възстановено електроподаването в палестинския анклав, както и да бъдат освободени заложниците, взети при нападението на Хамас над Израел на 7 октомври, поясни говорителят на Белия дом Джон Кърби.

banner

Израел определи резолюцията, в която не се споменава “Хамас” като позор. Представителят на страната увери, че Израел ще продължи да използва всички средства на свое разположение, за да освободи света от злото, което представлява “Хамас” и да върне заложниците у дома.

Часове преди гласуването израелският контраадмирал Даниел Хагари обяви засилване на бойните действия срещу групировката Хамас:

“През последните часове засилихме ударите в Газа. Военновъздушните сили бомбардират интензивно тунелите и другата инфраструктура на терористите. След набезите от последните дни сухопътните сили разширяват операциите си от тази нощ”.

Ислямисткото палестинско движение “Хамас” приветства резолюцията на ООН.

От групировката обявиха, че израелската сухопътна операция в ивицата Газа вече е в ход. Въоръженото крило на “Хамас” – “Бригадите Изедин ал Касам”, съобщи, че има ожесточени сблъсъци в град Бейт Ханун в североизточната част на ивицата Газа и в бежански лагер в централната част на сектора.

Йорданският външен министър Айман Сафади също заяви, че наземната офанзива на Израел в Газа е започнала.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!