Днес е ден за размисъл преди местните избори в неделя. В този ден по традиция не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, Twitter, Viber, Youtube и др. доставчиците на медийни услуги.

Изборите ще се проведат в два тура – първи тур на 29 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 5 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

58 партии и 9 коалиции ще участват във вота на 29 октомври. Малко над 6 милиона са избирателите, включени в предварителните списъци.

banner

3606 вида бюлетини са изработени. 265 вида са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства 3041.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското управление има и села с по-малки кметства, в които има кметски наместници, но това не е избираема длъжност и те се назначават със заповед на кметовете на по-големите населени места. Така в някои общини избирателите ще гласуват четири пъти наведнъж – за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села).

В неделя секциите ще отворят в 07:00 сутринта и вотът ще продължи до 20:00 ч., или до изчерпване на чакащите да гласуват.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space