Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии, а по правила. Това заяви министър Асен Василев по време на презентацията на Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, одобрена от Министерския съвет на 18 октомври 2023 година. Чрез нея ще могат да се реновират спортни обекти, държавна и общинска собственост, както и да се изградят нови обекти, като общият осигурен публичен финансов ресурс е 10 000 000 лв. На срещата с представители на обединените спортни клубове присъства и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

“Правилата са направени така, че за всеки лев, който клубовете си осигурят и решат да го инвестират в спортна инфраструктура, държавата инвестира един лев заедно с тях. Това ще помогне по три начина. Първо – клубовете, които имат повече фенове и спонсори, ще получат и повече финансиране. Второ – когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат похарчени разумно. Трето – това ще махне опитите да се влияе политически на клубовете през формата и начина на финансиране. Средствата, които клубовете заявят, поемам ангажимента да бъдат осигурени от държавата. Това се отнася за всички спортове. Най-накрая ресурс в спорта трябва да се определя от феновете, а не от държавата. Това е целта на тази програма. Тази година сме заделили един малък ресурс. До 30 ноември може да подавате предложения, които в рамките на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат осигурени до края на годината”, обясни в детайли финансовият министър.

“Имаме села със стадиони, на които в кръчмата не можеш да събереш отбор. Една от причините за това е, че до момента нямаше самоучастие. Общините може да кандидатстват също. Отделно – през 2021 година отпуснахме 500 млн. лева за общински проекти. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането. За тази година бяхме заложили 10 милиона, като имаме в резерв още 50 милиона. Догодина може да тръгнем с бюджет между 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разширим програмата без проблем. Дай Боже да имаме недостиг на бюджета след тази среща. В момента капиталовата програма не се усвоява”, продължи министър Василев.

banner

“Стремим се да има обективни измерители и методика за оценка, която да дава ясни числа кой и как трябва да получи финансиране. То няма да е насочено само към клубовете, а и към общини и спортни федерации. Всеки, който използва държавни или общински терени и имоти. Това е добър механизъм за финансиране. Всеки, който иска да построи нещо, трябва да даде своето, за да постигне това, което иска. Там, където се раждат добрите спортисти, са клубовете. В Министерството има програма за клубно финансиране
”, добави спортният министър Димитър Илиев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!