За още проблеми с електронните рецепти алармира д-р Гергана Николова пред Нова тв. Някои блокирали при лекарства за деца.

“Много хубаво нещо е електронната рецепта, но за миналата година от 40 000 електронни рецепти са изпълнени 800. Това трябваше да покаже на здравното министерство, че има някакъв проблем. И вместо да пуснат пилотно примерно в сто лекарски практики, за да проиграят системата, те казаха, че го въвеждат от днес за утре повсеместно. Проблемът какъв е? От началото на годината сме издали 37 млн. електронни рецепти. Само че се създаде едно приложение с неясни критерии, което от днес за утре лиши много лекари от правото да изписват лекарства”, допълни тя.

“Първият проблем е, че ти като лекар, ако не си лечебно заведение, не можеш да се регистрираш в приложението и да издаваш рецепта”, посочи тя.
“Уж се борим с дефицита на лекарства и резистентността, но вече не може лекаря да изпише антибиотик под определен брой таблетки, колкото е нужно за например 5-дневно лечение. Сега като се изпише антибиотик, трябва да се купи цялата опаковка, блистер само не може. По този начин ли борим дефицита? И какво става с останалото количество лекарство, което не му е нужно на пациента – ще го даде на съседката, защото било действало добре. Това от една страна удря по джоба на пациента, а освен това фармацевтите вече не могат да направят кремче, мехлемче с антибиотик на пациента, както беше преди, защото той ще трябва да си купи няколко опаковки антибиотик, за да му го направят в аптеката, вместо само нужното количество”, допълни още д-р Николова.

banner

“Случва се хората да дойдат в аптеката с рецепта, в която има продукти, които ги няма от месеци на пазара. Така че технически трябва да се изчисти списъка и номенклатурите, за да може лекарят да изпише това лекарство”, което е налично в мрежата, коментира Маргарита Грозданова от Българския фармацевтичен съюз.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!