Държавата прави всичко възможно да улесни правенето на бизнес в България. В това увери премиерът акад. Николай Денков собствениците и мениджърите на почти 20 компании от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), с които се срещна днес в Пловдив.

Транспортната инфраструктура в региона е една от темите, по които инвеститорите търсят подкрепа от правителството. В бюджета за 2024 г. ще има фонд за финансиране на общински проекти, който може да помогне за тези проблеми, увери министър-председателят. Освен това държавата ще подкрепи изграждането на входа към Пловдив откъм Голямоконарско шосе, така че да няма задръствания всяка сутрин.

Кабинетът търси начини за преодоляване на дефицита на работници със средно техническо образование. Тясното сътрудничество между компаниите и професионалните училища е основният път за излизане от тази криза. Много фирми от ТИЗ вече работят активно с училища с близък до техния профил, оборудват кабинети и работилници, подпомагат преподавателите и изпращат свои представители в клас. Те очакват от държавата да помогне с обновяване на сградния фонд.

banner

Това е напълно възможно да се случи чрез Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2026, обясни акад. Денков. В нея са предвидени 240 млн. лв. „Възможно е в методиката за оценка на проектите, които кандидатстват за финансиране, да се заложи предимство за училища, които имат договори с компании“, посочи премиерът. Той препоръча на фирмите да работят по-активно със STEM кабинетите в училищата, както и да се възползват повече от наредбата, според която държавата заплаща обучението на студенти със сключен договор с работодател.

Министър-председателят се ангажира също да се търси възможност за скъсяване на срока за издаване на разрешително за работа при внос на работници от трети страни. Сега тази процедура трае шест месеца, оплакаха се работодатели.

Болна тема за бизнеса са пречките пред влизането на България в Шенгенското пространство, които оскъпяват и забавят доставката на продукцията. Акад. Денков запозна представителите на компаниите с постоянните усилия на правителството страната ни да бъде приета в зоната без граници до края на тази календарна година.

Преди това премиерът посети хъба за иновации и демонстрации на „Шнайдер електрик България“. Той връчи разрешението за ползване на разширението на предприятието, което замени отоплението на газ с термална енергия. Инвестицията за новата система е в размер на 1,8 млн. евро. Очакванията са тези средства да се възвърнат за 10 до 13 години. Заводът е един от най-високотехнологичните обекти на територията на „Тракия икономическа зона“. Разширяването на предприятието ще създаде нови 150 работни места и така служителите на „Шнайдер“ в България ще станат над 1000.

В ТИЗ министър-председателят направи и първа копка на завод за преработка на билки. Очакванията са през май 2024 г. заводът да заработи с персонал от 15-20 човека и да преработва български билки до хранителни добавки. Предлаганата инвестиция е по посока на внедряване на високо наукоемки зелени технологии, които биха поставили страната ни на картата на иновативните държави. Партньори в научно-развойната дейност на бъдещото предприятие са Пловдивският и Софийският университет.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space