Изказването на министъра на финансите е толкова далеч от истината, че не се вижда в далечината. В сектор зърно имаме 8 млн. тона производства, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината.

Това коментира бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев в предаването “Денят започва” по БНТ.

Няма държава, която да не прави протекция на собственото си производство. Всички държави по границата с Украйна имат същите проблеми. България никога не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа. България никога не е искала забрана за внос на зърно. Количествата, които влизат са изключително малки, ние сме много голям производител. Служебното правителство бе пред подписване на договор за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната голяма сделка на пазара, която се случи е руска и е с Египет. Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара, допълни Гечев, цитиран от novini.bg.
По думите му в момента се натегнява напрежение между потребителите и производителите.

banner

Явор Гечев бе категоричен, че не трябва да се спекулира по темата с цени на храните. И добави, че като съветник на президента е готов да сътрудничи по завършване на законодателството и по овладяването на цените на храните. Според него трябва да бъде завършен Законът за проследимост по хранителната верига – каква надценка има, кой какво и къде вкарва, къде отиват дадените продукти.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!