Почина известният български скулптор Ставри Калинов. Това съобщават на официалната си Facebook страница от Съюза на българските художници.

“Напусна ни Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство”, написаха в поста от Съюза.

Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12:00 часа в църквата “Свети Седмочисленици” в столицата.

banner

Ставри Калинов е роден е на 15 ноември 1944 във Видин. От 1966 до 1968 г. учи в специалност “Скулптура” в ВИИИ “Николай Павлович” (днес Национална художествена академия).

През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват експозиции във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!