12-13% от тежките пътнотранспортни произшествия са предизвикани от млади водачи. Това са най-често мъже на възраст от 18 до 25 години, без необходимия опит, коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият директор на КАТ-София Тенчо Тенев.

Той уточни, че данните са от статистика, която той е направил, а много от младите шофьри се качват на мощни автомобили, без да имат нужната квалификация и опит за тях.

Според Тенев всяка година движението става все по-натоварено, а концентрацията на хора зад волана трябва да е по-сериозна. Той добави, че има ръст на младите хора, които употребяват наркотици и се качват на автомобили. Изрази съгласие, че трябва да има ограничение в мощността на автомобилите за младите водачи при първата година от управление. Според него най-разумно би било те да шофират автомобили с до 95 kW.

banner

Тенев счита, че завишението на глобите за нарушения ще ограничи нарушителите. Той уточни, че отнемането на автомобили при шофиране след употреба на алкохол има сериозен отзвук и хората все по-често прибягват до услугите на такси. “КАТ не отнема автомобили, а издава протокол за доброволно предаване. Колите се отнемат в полза на държавата след съдебно решение”, уточни Тенев.

Той подчерта, че предложението да бъдат използвани общинските камери, за да се санкционират нарушители на пътя, е много добро. Според него няма проблем камерите да бъдат използвани от КАТ, но трябва да се увеличи личният състав. Тенев припомни, че през 2017 година София е била на първо място в ЕС като столица с най-малко загинали при ПТП-та.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!