Феновете на Локо отбелязаха по интересен начин Деня на Съединението. Те изрисуваха тематични графити, а ето какво написаха от Трибуна Бесика:

138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия!
Датата е 6-ти септември 1885 година, а градът е Пловдив… Размирни времена, едва няколко години са минали от освобождението на България, а Берлинския договор е отделил Източна Румелия, като връща територията на Османската Империя, макар и с известна автономия. Почти всички съседи са против силна и единна България, в това число и Русия.
Борбата за постигане на така жадувания национален идеал минава през учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той от своя страна е имал за цел да работи по примера на дейците на Априлското въстание.
Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив селски и градски чети да се отправят към областния център. Сутринта на 6 септември те, заедно с частите на Източнорумелийската милиция, обкръжават конака и арестуват намиращия се в него главен управител. Вместо да се възползва от дадените му права по силата на Органическия устав и да повика незабавно турски войски от Цариград, Г. Кръстевич, като истински български родолюбец, предпочита да се предаде доброволно.
Острите реакции на съседните страни и Русия следват една след друга, а сръбския крал Милан Обренович решава да поведе страната си на военни действия срещу България. Така с кръв България успява да спечели Сръбско-българската война и да си извоюва своята единна и независима територия.
Днес, 138 години по-късно нашата общност отбелязва 6-ти септември с тематични мотиви за град Пловдив. Древен и вечен!

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!