С благодарствен молебен в Пловдив започна честването на Деня на Съединението и празник на града 6 септември. Той бе отслужен тази сутрин от митрополит Николай в катедралния храм „Успение Богородично”.

За празничното богослужение дойдоха десетки миряни. Сред тях бяха кметът Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Александър Държиков, министърът на културата Кръстю Кръстев, областният управител Илия Зюмбилев, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народни представители, районни кметове и общински съветници.

След молебена беше отдадена почит и на Гаврил Кръстевич, главен управител на Източна Румелия със столица Пловдив от Освобождението през 1978 г. до Съединението на България през 1885 г. Венци и цветя бяха положени пред неговия паметник, издигнат преди около две години в двора на катедралния храм.

banner

С цветя бе обкичен и барелефъг на майор Райчо Петров на площад „Римски стадион”. Той е единствената жертва на 6 септември 1885 г., но и до днес в паметта на всеки пловдивчанин е закодиран споменът за „капитан Райчо”.

Десетки хора на духа и културата се събраха точно в 12 часа по обяд в зала „Съединение” на Историческия музей, където кметът Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Александър Държиков отличиха музиканта Огнян Видев и актьора Стоян Сърданов с най-високата награда на общината – „Почетен гражданин на Пловдив”. Двамата артисти получиха поздравления от министър Кръстю Кръстев и заместник-кметът по култура на общината Пламен Панов, които неотлъчно участваха във всички събития в празничния ден.

„Както преди 138 години, когато направихме Съединението, така и сега Пловдив е символ на толерантност и разбирателство. В нашия град живеят добри хора и се уважаваме, независимо от етнос или религия. Така е било и ще бъде. Само чрез единност можем да постигнем мечтите си. Това е заветът на Съединението”, коментира Димитров.

Напомняме, че заради бедственото положение по южното Черноморие кметът отмени всички концерти, предвидени в богатата програма по случай празника на града. Отменя се и традиционният официален прием на кмета на Пловдив за официалните гости. Заря също няма да има.

В 20:30 часа обаче на площад „Съединение” ще се състои тържествената проверка по случай Деня на Съединението в знак на почит и благодарност към всички българи, допринесли за свободата, съединението и независимостта. Преди това в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата „Дарителството има значение”.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!