Destiny

Георги Илиев: ЦСКА е фаворит на хартия, но не винаги фаворитът печели

Трудно може да се на­мери по-подходящ събесед­ник преди финала за Купата на България между ЦСКА и Локомотив (Пд) от Георги Илиев. Играчът с най-много мачове в българския елит е носил екипите и на двата клуба.

Ставал е шампион на „Българска армия" и „Лау­та". Само допреди 7 месеца халфът бе част от Локомотив (Пд). Кариерата му приклю­чи с нулевото реми на „ черно-белите" на „Лаута" срещу Левски през декември. При смяната в този мач той бе изпратен с бурни овации и получи признание, каквото се дава на истинските ле­генди.

- Георги, какво очакваш от фи­нала?

- Да се получи интересен мач. И двата отбора раз­полагат с класни футболисти, които са способни да на­правят вълнуващ финал. ЦСКА е много силен в офанзивен план, където разполага с интересни и креативни футболисти. Локо трябва много да внимава в за­щита, защото Али Coy, Кери и Евандро, са доста опас­ни. Като цяло очаквам динами­чен мач, в който футболистите на терена се раздават до край.

- Смяташ ли, че загубата с 1:6 от Лудогорец ще се отрази по няка­къв негативен на­чин на Локомо­тив?

- Не мисля, че Локомотив ще из­глежда по този на­чин на финала. Дори не вярвам в играта на Локо, да има и частица под­обие от това, което тимът показа в Раз­град и въобще от начина, по който изглеждаше там. Във въпросният мач на едни фут­болисти им бе да­дена почивка, а други играха по едно полувреме. Не вярвам да има негативен ефект. Сега е финал, един-единствен мач, в който пси­хиката сякаш е по-важна. Това 1:6 не смятам, че ще се отрази с нещо на отбора.

- Възможно ли е тази тежка за­губа на Локо (Пд) да е измамна за състоянието на отбора. Да са се опитали умишле­но да заблудят ЦСКА?

- (Смее се). Не знам. Трябва да пи­тате Бруно (б.а. -Акрапович). Но той едва ли ще си каже (Смее се).

- Ще има ли тактически изне­нади от двамата треньори на този финал?

- Футболът е все­обхватна и инте­ресна игра, в която винаги има еле­мент на изненада. Вярвам че и двамата треньори биха опита­ли да изненадат съ­перника и ще акцентират на кон­кретни слабости в играта му. Сигурен съм, че ще има солиден тактически елемент в този фи­нал.

- Кой според теб е фаворит в дву­боя?

- На хартия та­къв е ЦСКА. Може би „червените" имат предимство преди двубоя. Но това няма да значи нищо по време на мача. Във футбола не винаги фаворитът пече­ли. Ето, мина­лата година Ботев беше фаво­рит, но Локо грабна Ку­пата.

- Кои силните и слабите страни на двата отбора?

- При ЦСКА най-силното оръжие е атаката. Преди това пропуснах да спомена името на Тиаго, кой­то за мен е един от най-добрите чужденци, стъпва­ли на родните те­рени. Въпреки че все още помоему не е показал пъл­ния си потенциал. При Локо най-сил­ното оръжие е ко­лективът. Бил съм в този отбор дос­коро и знам, че настроението в съблекалнята е прекрасно. За сла­бости не ми се го­вори, има ги и при двата от­бора.

- Може ли евенту­ална загуба на ЦСКА да предизвика катаклизъм  на „Армията"?

- Трудно ми е да коментирам и да дам конкретен от­говор на този въ­прос, но като стра­ничен наблюдател мога да кажа, че в ЦСКА, а и в Левс­ки винаги има на­прежение. Сега то допълнително се подсилва от факта, че двата клуба, особено при Левски, имат много сухи годи­ни, в които не  печелят трофеи.

- Спо­мена Левс­ки. Ситуа­цията на „Герена" в момента е особено критич­на. Ще успеят ли „сините" да изля­зат от тази кри­за?

- В България по­ложението е тако­ва. Няма качестве­ни условия за фут­бол, няма бази. Често има труд­ности при финан­сирането на клу­бовете, но в крайна сметка всичко продължава. Сигурен съм, че и при Левс­ки нещата ще се оправят и те ще продължат напред.

- Ти лично за кой ще си на фи­нала и какъв ре­зултат предвиж­даш?

- Ще стискам палци за Локо (Пд). Доскоро иг­рах там и усетих огромното уваже­ние на всички в клуба към мен. Ос­тавих много при­ятели на „Лаута". Естествено, ще бъда за Локо, но не мога да се на­гърбя с конкретна прогноза. Надявам се и очаквам да стане много хубав мач, след който всички странични наблюдатели да бъдат доволни и щастливи./Меридиан мач

 

Banner 468 x 60 px