Румяна Толова: Дежурни мобилни екипи да следят в реално време за наднормени нива на шум в Пловдив

Дискусията на тема: „Преодоляване на проблемите, свързани с нарушаването на обществения ред и наднормените нива на шум, предизвикани от моторни превозни средства и нощни заведения и ресторанти.“ организираха от Коалиция „КАУЗА ПЛОВДИВ“, днес в сградата на Общинския съвет.

На дискусията присъстваха заместник-кметът Георги Титюков, общинските съветници Николай Бухалов, Румяна Толова, Едуард Сарафян, Константин Георгиев, Цветелин Цоневски, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, заместник-кметовете на районите „Тракия“ Веселина Стоянова, на „Северен“ Калоян Георгиев, на „Източен“ Ерол Садъков и на „Западен“ Георги Георгиев , директорът на Пловдивски общински инспекторат, председателят на комисията по “Обществен ред, транспорт и защита при бедствия” Златин Велев, както и представители на отговорните, за решаването на проблема, институции.           

Общинският съветник Румяна Толова изложи пред присъстващите с какви проблеми най-често се обръщат хората към нея и колегите й.  „Хората се обръщат подават сигнали към нас не само  през този мандат, а и през предходния, с проблеми, свързани с  форсиращите мотори и коли в късните часове на нощта, заря от нощни заведения, силна музика от ресторантите и дискотеки след 23,00 часа. Това са проблеми, които от години чакат своето решение.“

Кметът на район Тракия, Костадин Димитров, сподели добрия си опит с поставянето на ограничители на скоростта на критично, от към катастрофи, място в района. Благодарение на това, катастрофите са сведени до минимум. Той изрази мнение, че поставянето на подобни съоръжения и на другите места в района ще допринесе за ограничаване скоростта и на моторите.

Председателят на комисията по “Обществен ред, транспорт и защита при бедствия” Златин Велев обърна сериозно внимание и на проблема с фоновия шум, който съществува през целия ден.

Директорът на Общински инспекторат  Борислав Димов сподели опита си и обясни:  „Нашите усилия в момента са насочени към ежедневни проверки за удълженото работно време на заведенията. Откривали сме много нарушения, но има и изрядни обекти. Отново обаче сигналите към нас са за шума от строителни площадки в часовете от 14:00 до 16:00 през уикенда. Там създаваме множество констативни протоколи”.

Едно от предложенията, направени от Румяна Толова, бе за сформиране на дежурен екип, съвместно с органите на реда и представители на Общински инспекторат, който да реагира незабавно на подадени сигнали на специално създадена за целта денонощна линия.

Идеята е тази група да разполага с децибелометър, с който да могат да се отчитат нивата на шум в реално време, а не както е сега, да се правят проверки по сигнали едва след няколко дни и то в работното време на съответната проверяваща институция, когато реално не може да бъде констатирано нищо.

„Имаме готовност да иницираме промени в Наредба за осигуряване на обществения ред. Самата тя не е променяна от предходния мандат. Ще бъде направен подробен бюджет какво ще струва на Общината създаването на такива дежурни групи, закупуването на апарати за измерване на нивата на шума, обучаване на служители за работа с тези апарати. И от тук нататък всичките ни действия ще бъдат насочени към решаването на този проблем. Не можем да позволим хората да бъдат тормозени по този начин.“, обясни Толова.

Banner 468 x 60 px