Каназирева: След COVID-19 трябва да помислим за икономиката, работните места и да сме добре информирани за мерките, предприети от държавата

Областният управител  Дани Каназирева участва  в  онлайн среща-дискусия  с фирми от пловдивска област, членове на Германо-българската индустриално търговска камара на тема „COVID-19 - актуална информация след отмяната на извънредното положение“. 

В продължилата близо час среща, Каназирева отговори на множество въпроси, засягащи от една страна мерките, които взима Областна управа за ограничаване на разпространението на коронавируса и от друга –  мерките от страната на държавата за запазване на работните места и подпомагане на икономиката в областта.

„По мярката 60/40 до 29.05.2020г. за Пловдивска област са одобрени 642-ма работодатели, които са запазили заетостта на 10 326 работници и служители. Миналата седмица МС реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а плащанията до края на юли“, съобщи областният управител.

Пред представителите на бизнеса тя коментира и останалия пакет от икономически и социални мерки на правителството  и подчерта, че ангажираният финансов ресурс за справяне с икономическите последици от COVID-19 е в общ размер на 6,2 млрд. лева.

На поставен въпрос от участниците в дискусията за предприетото в полза на работодателите и гражданите на областно и общинско ниво, Каназирева обясни, че с решения на Общинските съвети по места са въведени редица облекчения, относно данъците, таксите, наемите на общинска собственост и социално подпомагане на нуждаещи се.  Някой от тях ще продължат да действат и след 13 юни 2020г.

Като пример бе дадена възможността родители  да се възползват от детегледачка по програма „Родители в заетост“ на Агенция по заетостта.

„За да гледат децата, могат да бъдат наети и безработни техни роднини. За Област Пловдив от въвеждането на извънредното положение (13.03.20г.) до момента, 62 детегледачки са започнали работа, поясни Каназирева

По време на дискусията, областният управител подробно очерта етапите и работата по важните инфраструктурни проекти, въпроси свързани с транспорта, облекчаване на трафика, общинските превози и актуалната ситуация с летище Пловдив.

Поканата за форума дойде лично от Д-р Мариана Чолакова - Представител на Германо-Българската индустриално-търговска камара за район Южен централен.

Според организаторите на срещата, в настоящата криза с разпространението  на  опасното заболяване, особено ценна е информацията, която споделят с бизнеса държавните и общинските институции.

„За всички ни последните месеци, бяха непознато изпитание и трябваше в движение да се учим как да живеем в условия на извънредно положение, социална изолация, онлайн обучение и комуникация, принудителни отпуски, загуба на работа, затваряне на бизнеси и т.н.. Сега е много важно всички заедно  да запазим икономиката си, да възстановим работните места и да  бъдем добре информирани за възможностите, които ни дава  държавата  за това“, коментира в заключение Каназирева.

 

Banner 468 x 60 px