Destiny

Борисов: Надявам се следващата седмица да отворим детските градини

блиц блиц

Премиерът Бойко Борисов инспектира газовия конектор в Гърция.

Работата не е спряла, в срок сме. Строим на гръцка и българска територия. Много им е тъжно на опозицията. Ако не бяхме ние нито един поток нямаше да стане, заяви премиерът. Мачът е на територията на България. Имаме социалистическо съревнование между Балкански поток и конектора с Гърция. Този проект никога нямаше да стане, ако не бяхме ние. Много ѝ е мъчно на опозицията. Само благодарение на нашата воля. Нито единия поток щеше да стане, нито този. А сега и двете тръби са приоритети на ЕС. По този начин ше елиминираме всякакви зависимости от един единствен доставчик. Най-важното е, че сме спазили всичките процедури и нямаме никакви забележки от Европа, подета Петкова. Пет вида газ могат да дойдат тук, подчерта премиерът. Сега медийни издатели, комисионери, трима комисионери имаше от България до Русия.

Сега имаме 42% по ниска цена на газа. Как няма издателите да ме плуят. Това ще остане в историята. Това се дължи на нашата искреност със Запада и Изтока. Путин, Ердоган в Турция, Доналд Тръмп, Урсула фон дер Лайн в Брюксел, каза Борисов. Вече може да кажем, че се работи на пълна мощност, при това в условията на пандемия, добави премиерът.

Пред журналисти Борисов каза, че с много усилия в момента имаме най-доброто разположение в газовата сфера в региона.

В момента се съревноваваме, от Гърция, Турция, Русия, кой по-бързо да построи тръбопровода и при нас да дойде газ.

"По време на коронавируса ни сполетя беда, но тя сега ни сполетя - със страшна сила, каквато не сме имали преди, но ние се справихме. В България най-гадното нещо е да се справиш. За опозицията това е голяма мъка. Просто пощуряват. Когато в Китай пандемията тръгна, когато в Италия умираха по стотици на ден. Просто ме карат да говоря нескромно. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, като Борис Джонсън, щяха да измрат хората, с хиляди, десетки хиляди заразени", каза Борисов.

Успяхме бързо, на време да ограничим клъстърите, да тестваме. Представете си в тези условия как успяхме да организираме облекла, очила. До този момент се справихме успешно. Сега поетапно, много внимателно с щаба, успяваме да пуснем онези места, които да връщат хората на работа, хем да спазваме условията за безопасност.

Надявам се следващата седмица да отворим детските градини. Това е единственото место, за което се знае, че със сигурност повишава заразяването. Рискът обаче си заслужава, за да могат работещите майки и бащи да има къде да си оставят децата.

По думите на Борисов, основната цел на държавната петролна компания е да не се позволи да се злоупотребява с цените на горивата. По думите му, той не е отправял ултиматими и не приема опасенията на "Лукойл", че може да спре работа, защото, ако компанията напусне пазара, друга ще дойде на нейно място.

"По време на война и криза се оказва, че за всяко нещо всеки търси държавата. И благодаря на всички, които помогнаха и имаше дарения. Сега с тази държавна компания за горивата, ще имаме въможност да сме независими и при такава криза, никой да не може да ни постави на колене. Това е добре и за хората, да има още един играч", каза премиерът за създаване на държавни бензиностанции. "Искаме да има бензиностанции в областните градове, където да има при криза осигурено количество горива и то на други цени, да се защитава населението и да не се оставяме в зависимост", каза Борисов.

Banner 468 x 60 px